Egy-két gyermekkel sokszor már szűkösnek bizonyul az a lakás, amelyben a gyerek(ek) előtt még kényelmesen elfértetek ketten. Ilyenkor indul meg a „hajsza” az új álomotthonért, amely bizony hatalmas kiadást jelent. A legtöbben nem is tudjuk ezt pusztán önerőből finanszírozni, hitelre van szükségünk. Hosszú-hosszú évekre, nem ritkán évtizedekre vagyunk kénytelenek eladósodni, ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen hitelkonstrukcióba vágunk bele. Alaposan szét kell nézni a bankok ajánlatai között, mert akár havi több tízezer forint is lehet az egyes hitelek között a különbség. A HSZI Biztosításnál nem csupán biztosítás és megtakarítás, de hitel ügyintézésben is tudok neked segíteni, ezért most összegyűjtöttem egy csokorba, hogy milyen kedvezményes lehetőségekre vagy jogosult abban az esetben, ha már van, vagy vállalsz gyermeket.

CSOK

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény egy olyan vissza nem térítendő állami támogatás, amelyet akár már egy gyermek vállalásával is tudtok igényelni. A támogatás összege minden esetben a meglévő vagy vállalt gyermekek számától, illetve a vásárlás céljától – új vagy használt az ingatlan, esetleg építkeztek – függ. Az igényelhető támogatás így 600.000 Ft és 10.000.000 Ft között mozog.

A Falusi CSOK annyiban kedvezőbb, hogy nincs különbség abban, hogy használt vagy új lakást vásárolsz, a támogatás összege ugyanakkora használt ingatlan esetén is, továbbá a Falusi CSOK-ot bővítésre és korszerűsítésre is igényelheted. Cserébe azonban ez a támogatás csak meghatározott, preferált településeken elérhető.

Mindkettő mellé további kedvezményeket is biztosíz az állam. Így például 2021. január elsejétől, ha új ingatlan megvásárlásához vagy építéséhez CSOK-ot, illetve Falusi CSOK-ot is igénybe veszel, az 5%-os áfát visszaigényelheted. Emellett illetékmentességre is jogosult leszel akár használt, akár új ingatlant veszel CSOK-kal vagy Falusi CSOK-kal.

Kedvezményes hitel CSOK mellé

Új vagy használt lakás vásárlásakor, valamint építkezés esetén mind a CSOK, mind a Falusi CSOK mellé igényelhetsz kedvezményes, államilag támogatott hitelt, melynek kamata fix 3%. Fontos azonban, hogy a hitelt csak többgyermekes családok igényelhetik. A hitel összege két gyermek esetén maximum 10, 3 vagy több gyermek esetén pedig legfeljebb 15 millió forint lehet.

Babaváró hitel

A babaváró hitel ugyancsak egy kifejezetten kedvező hitelkonstrukció, amelynek egyik legnagyobb előnye, hogy szabadon felhasználható, és még ingatlanfedezet sem szükséges. Így a babaváró hitelt is könnyedén fordíthatod akár lakásvásárlásra, vagy felújításra, esetleg egy korábbi, drágább hitel kiváltására is.

A babaváró hitel összege maximum tízmillió forint lehet, legfeljebb 25 évre igényelheted, és további könnyebbséget jelent az is, hogy a havi törlesztőrészlet összege is maximálizálva van: nem haladhatja meg az 50.000 forintot. Fontos, hogy kizárólag vállalt gyermekre veheted igénybe, azonban már egy gyermek után kamatmentessé válik a hitel, és 3 évig nem kell fizetned sem. Két gyermek esetén ez még azzal egészül ki, hogy a tőketartozás 30%-át elengedik, 3 gyermek után pedig az egész fennálló tartozást.

Kérdésed van, vagy bizonytalan vagy, hogy neked melyik lenne a legkedvezőbb ajánlat? Fordulj hozzám bizalommal!

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!