Talán az egyik legnagyobb félelme minden kismamának az, hogy a kisbabája pontosan fog-e érkezni. Nem később, és nem hamarabb. Ez utóbbi miatt aggódnak igazán a kismamák, joggal. Hiszen egy 22-24. hétre megszülető baba annyira pici! Azonban jó hír, hogy már az ilyen extrém koraszülött babáknak is kifejezetten jók a túlélési esélyeik. Egy korábbi felmérés alapján elmondható, hogy a 22. hétre született kisbabák több, mint 60, míg a 23. hétre született babák több, mint 80 százaléka életben marad. Ebben óriásai szerepük van a perinatalis intenzív centrumoknak, azaz a PIC-eknek.

A koraszülött babák (a 2500 gramm alatti súllyal születettek), de különösen az igen kis súllyal – 1500 gramm alatt – születettek túlélési esélyei a hatvanas-hetvenes években nagyon rosszak voltak Magyarországon. Sajnos az 1500 gramm alatt született picik 95 százalékát elveszítették. A helyzet tarthatatlan volt, éppen ezért megoldást kellett találni. Így jött létre a perinatális intenzív centrumok hálózata. Az első PIC osztályok a nyolcvanas években szerveződtek, és azóta országos hálózattá nőtték ki magukat.

A PIC-en fáradhatatlanul azon dolgoznak, hogy a koraszülött babák egészségesen hagyhassák el a kórházat, és szerencsére az oda kerülő babák túlnyomó többsége így is távozik. A PIC nagy előnye a speciális, kifejezetten koraszülött babák ellátására kialakított eszközök és módszerek mellett , hogy a gyógyítás folyamatába bevonják – a lehetőségekhez mérten – a szülőket is, mely nagyban hozzájárul a picik felépüléséhez.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!