Koraszülöttnek azokat a babákat tekintjük, akik a terhesség 37. hete előtt jönnek világra. Ez természetesen azt jelenti, hogy ők lényegesen kevesebb időt töltenek az anyaméhben, és számos olyan érési és növekedési folyamatot kell immár pocakon kívül bepótolnia, amit az időre született babák méhen belül, egy védett közegben valósítanak meg. Éppen ezért a koraszülött babák speciális törődést és fejlesztést igényelnek.

A koraszülött babák az úgynevezett perinatális intenzív centrumokba, azaz a PIC-re kerülnek születésüket követően, ahol megkapják azt a segítséget, ami nélkülözhetetlen a fejlődésük és felépülésük szempontjából. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy annak ellenére, hogy a PIC-en szakorvosok felügyelik a babákat, és szakemberek segítik a fejlődésüket, már ebben az időszakban komoly szerep jut a szülőnek. A legfőbb fejlesztő ugyanis maga az anya vagy apa. Éppen ezért a legtöbb ilyen osztályon bevonják a szülőket a kisbaba gyógyításába. Ezt általában a kenguru-módszerrel valósítják meg, amikor is az anya – vagy apa – mellkasára helyezik a picit, mert a bőrkontaktus elképesztően jó hatással van rájuk.

Pont azért, mert bizonyos fejlődési folyamatok kimaradtak fizikálisan és idegrendszerileg is éretlenül születnek meg, emiatt azonnal meg kell kezdeni a fejlesztésüket. Ehhez számtalan szakember nyújt segítséget és nem csupán a PIC-en, de onnan kikerülve is. Az izmok és a mozgás fejlesztés elengedhetetlen, ebben nagyon nagy segítséget nyújthat a Dévény-módszer, valamint a TSMT is. A babák fejlődését neurológus is rendszeresen felülvizsgálja, és javaslatokat tesz a szükséges fejlesztésre is. Nagyon fontos az otthoni gyakorlás, aminek köszönhetően a koraszülött babák is teljes életet élhetnek a jövőben is.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!