A verseny már az óvoda választásánál megkezdődik. Egyértelmű, hogy mindannyian a legjobbat szeretnénk a gyerekünknek, de biztosan az a legjobb a számára is, ha már az oviban minden nap valamilyen különfoglalkozáson kell részt vennie? Biztosan azzal tesszük a legjobbat, ha már 3 évesen angolt tanul? Feltétlenül olyan intézményt kell választanunk, ami felkapott, ahol számtalan „különóra” van már egészen pici kortól kezdve? Egyáltalán intézményt vagy inkább óvónőt választunk? Ezekre a kérdésekre keressük a választ mai írásunkban.

A praktikusság mindenek előtt?

Ma már számtalan óvoda közül választhatunk, hiszen az állami intézmények mellett szép számmal vannak magánóvodás és egyházi fenntartásúak is, így biztosan mindenki megtalálja azt, amit keres. De vajon mit keresünk, és milyen szempontokat tartunk szem előtt a választásnál?

Bizonyára mindannyian úgy igyekszünk óvodát találni, hogy az vagy a lakóhelyünkhöz, vagy a munkahelyünkhöz legyen közel, hogy a gyermek oviba, és oviból történő szállítása ne igényeljen külön logisztikát. Ez teljesen érthető, ugyanis a reggeli rohanásban kinek van ideje a gyereket a város másik felébe elvinni, az egész napos robot után pedig kinek van ereje elmenni érte.

Azonban fontos, hogy a választásnál ne ez legyen az egyetlen szempont! Vegyük figyelembe azt is, hogy az óvoda milyen környéken van, milyen az udvara, mennyire felszerelt az épület, és persze az óvodapedagógusok személyét is.

Gyűjtsünk tapasztalatokat!

Bár a járványhelyzetre való tekintettel idén is elmaradtak az óvodai nyílt napok, normál helyzetben azok nagyon sokat segítenek. Az első benyomás ugyanis rengeteget számít. A tiéd is, de még inkább a gyerekedé. Ezért – ha van rá lehetőség – mindig a gyerekeddel együtt menjetek az óvodalátogatásokra, mert az ő érzékeik még csalhatatlanok. Ösztönből érik, hogy az adott hely megfelelő-e nekik vagy sem.

Ha pedig nincs lehetőség arra, hogy személyesen nézzétek meg az ovit, igyekezz minél több tapasztalatot begyűjteni olyan szülőktől, akiknek a kiszemelt intézménybe jár a gyermekük. Jól tudjuk, hogy minden gyerek más, és ami az egyiknek bevált, egyáltalán nem biztos, hogy a te gyerekednek is jó lesz, ugyanakkor ezen vélemények alapján egy általános kép kialakulhat benned. Ha mindenki dicséri, valószínűleg nem lősz mellé az adott ovival.

Tartsd szem előtt a gyereked igényeit!

Az óvoda esetében mégis a legfontosabb az, hogy a gyermeked jól érezze magát. Sok picinek ez az első élménye a közösséggel, ezért alapjaiban határozza meg a későbbieket is. Hiába tetszik neked egy olyan ovi, ahol nagy hangsúlyt fektetnek a művészi nevelésre, ha a te gyereked szinte sikítófrászt kap mindenféle kézműves tevékenységtől. Fontos, hogy ismerd a gyereked és valóban a számára legmegfelelőbb intézményt válaszd.

Ismerkedj meg részletesen az óvoda nevelési programjával, tudd, hogy milyen lehetőségek vannak, illetve, hogy az ovi mire fekteti a hangsúlyt. Nem kérdés, hogy a legjobbat szeretnéd a gyerekednek, ettől függetlenül egyáltalán nem biztos, hogy a város legexkluzívabb ovija lesz az a te gyereked számára is. Mérlegelj, és minden esetben a gyereked igényeit és személyiségét tartsd szem előtt, akkor nem dönthetsz rosszul.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!