Az nem kérdés, hogy legalább egy idegen nyelvet kell ismerni és magabiztosan használni ahhoz, hogy boldogulni tudjunk. A legtöbb munkahelyen ma már előírás az angol vagy a német nyelvtudás, de már korábban is hasznát vesszük. Hiszen nyelvvizsga nélkül nem kapunk diplomát, a felvételin pedig többletpont jár érte, ezért tulajdonképpen már a munkaerő-piacra kerülés előtt előnybe kerül az, aki legalább egy idegen nyelvet beszél. Éppen ezért érdemes minél hamarabb elkezdeni tanulni. De már az óvodában?

Ma gyakorlatilag 0 éves kortól kezdve szerveznek „nyelvtanfolyamokat” a piciknek, ugyanis akár már babaangolra is hordhatjuk a gyerekünket. Azt mondhatjuk tehát, hogy a nyelvtanulást nem lehet túl korán kezdeni, és van is ebben igazság, nem csupán egy jól megtervezett marketingfogásról van szó. Azonban fontos szem előtt tartani, hogy mi a célja a kisgyermekkorban a nyelvtanulásnak, és mi a célja később, általános vagy középiskolában.

Az óvodai – vagy a még korábbi – nyelvi foglalkozásoknak egyáltalán nem az a célja és feladata, hogy a kisgyerekek folyékonyan megtanulják az adott nyelvet. Heti egy-két 45 perces óra alatt ezt nem is lehet elvárni és elérni sem, arról nem is beszélve, hogy nyáron nagyon sokat felejtenek a gyerekek. Ezen foglalkozások célja az, hogy a gyerekek találkozzanak az idegen nyelvvel, megszokják, hogy van más nyelv az anyanyelvükön kívül. Ennek köszönhetően pedig később sokkal fesztelenebbül kezelik, és bátrabban merik használni az adott nyelvet, ami a későbbiek során nagy előny.

Ráadásul ezeken a foglalkozásokon nem az a klasszikus értelemben vett oktatás zajlik, mint például iskolai keretek között. A gyerekek énekelnek, mondógáznak, rajzolnak és mozognak – mindezt persze az adott nyelven -, aminek köszönhetően rengeteget fejlődnek. Éppen ezért érdemes már akár óvodás korban elkezdeni az ismerkedést az idegen nyelvvel, hiszen ártani biztosan nem fogunk vele.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!