Most vasárnap ünnepeljük azokat a hétköznapi hősöket, aki fáradhatatlanuk, gyakran erőn felül dolgoznak értünk nap mint nap. Nem mások ők, mint az édesanyák. Május másodikán rájuk emlékezve, őket ünnepelve igyekszünk mindannyian megköszönni azt a rengeteg áldozatot, amit az anyukánt hozott értünk. De, hogy pontosan mikortól is ünnepli a világ az anyákat, nagymamákat, mai írásunkból kiderül!

Az anyák napját – bár nem egészen mai formájában – már az ókorban is ünnepelték az emberek. A tavasz ünnepek alkalmával ugyanis megemlékezte Rheáról is, az istenek anyjáról, és vele együtt az összes édesanyáról is. A 17. századi Angliában aztán ismét elővették az anyák ünnepét, és némi vallási színezetet is kapott, ugyanis időpontját húsvéthoz igazították. A húsvétot követő negyedik vasárnap ünnepelték ugyanis az édesanyákat, és ezen a napon még a távol szolgáló katonák is kimenőt kaptak, hogy köszönthessék az anyukájukat.

Mai formájában az Egyesült Államokban tartották meg először az anyák napját. Anna Marie Jarvis az 1900-as évek elejétől kezdve küzdött azért, hogy az anyák napja elismert ünnep legyen az USA-ban. Igyekezete végül célt ért, ugyanis 1914-ben Wilson elnök bejelentette, hogy május második vasárnapja minden évben az anyáké. Hazánkba is innen került az ünnep, amelyet 1925 óta május első vasárnapján tartunk.

Nagyon boldog anyák napját kívánok minden édesanyának, nagymamának és dédnagymamának is!

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!