Gyermekünk életében számtalan fordulópont van. Elindul, beszélni kezd, közösségbe megy, majd pedig iskolás lesz. Míg a bölcsi, óvoda azért nagy lépés, mert ekkor kerül először a gyerek közösségbe, amivel együtt megtapasztalja, hogy más is van a világon, és megtanulja a társas együttélés alapvető szabályait, addig az iskola egészen más jellenű újdonságot hoz. Az általános iskola pedig egy életre meghatározó élmény jelent, ezért nagyon fontos, hogy jól döntsünk. De milyen szempontokat vegyünk figyelembe, mi igazán fontos, és mi az, ami nem annyira számít? Mai írásunkból kiderül.

Milyen szempontokat mérlegeljünk?

A most választott általános iskolába a gyerekünk 8 évig jár majd. Egyetlen oktatási intézményben sem tölt el egyhuzamban ennyi időt sem előtte, sem utána, ezért nem kérdés, hogy ez egy igen meghatározó időszak lesz az életében. Éppen ezért jól meg kell fontolnunk, melyik iskolát is választjuk. Természetesen a legfontosabb szempont a gyermek maga. Az ő igényeit tartsuk leginkább szem előtt, amikor döntést hozunk. Vegyük figyelembe, hogy vannak-e speciális igényeink (pl.: ételallergia miatt, vagy kéttannyelvű oktatás igénye), mert ezek nagyban leszűkítik a kört. Fontos, hogy ismerjük a gyerekünket, a személyiségét, valamint azt, hogy mihez van érzéke. Kár lenne egy zenetagozatos iskolába kényszeríteni a gyerekünket, ha nincs jó ritmusérzéke.

Ez a legfőbb szempont, emellett azonban természetesen számos egyéb tényezőt is figyelembe kell vennünk. Egyrészt igenis fontos az iskola közelsége vagy távolsága. Nem mindegy ugyanis, hogy reggelente át kell-e vágnunk a gyerekkel az egész városon, vagy csak a szomszéd utcába kell átkísérnünk. Logisztika szempontjából – főleg, ahol több gyerek is van – ez nagyon lényeges. Másrészt nem mindegy a környék sem, ahol az iskola van. Az iskola környéke legyen biztonságos.

Nagyon sokat számít az iskolában tanító pedagógusok milyensége, valamint az iskola pedagógiai programja. Tudunk-e azonosulni vele, a tanárok, igazgató szimpatikus-e? Nyolc éven keresztül napi 8 órát fognak ezek az emberek a gyerekeinkkel tölteni, ezért tájékozódjunk előre. Amennyiben van lehetőség, vegyünk részt nyílt napokon, esetleg nyílt órákon, hogy lássuk, a hétköznapokban miként zajlanak a dolgok.

Hogyan ne válasszunk?

Nem kérdés, hogy mindannyian a legjobbat szeretnénk a gyerekünknek, ettől függetlenül nem biztos, hogy az az iskola, amit esetleg városszerte a legjobbnak tartanak, a mi gyerekünknek is megfelelő lesz. Egyáltalán nem biztos, hogy azzal tesszük a legjobbat, ha a legerősebb, legelismertebb iskolába íratjuk. Az „elitiskolák” hatása ugyanis rendkívül vegyes és eltérő, és gyakran sajnos egyáltalán nem pozitív.

Semmi sem garantálja, hogy a gyerekünkből a legjobbat hozza ki egy ilyen iskola, ahogyan azt sem, hogy nem lesz esetleg negatív hatással rá. Fontos hangsúlyozni, hogy ne az iskola hírneve, hanem a gyerekünk tehetsége és személyisége alapján válasszunk. Egy ilyen iskolában hatalmas a verseny már a kezdetektől fogva, biztos, hogy ki akarjuk, vagy ki kell tennünk ennek a gyereket?

Hogyan készítsük fel az óvodást, hogy iskolás lesz?

A gyerekek életében nagyon komoly változást jelent az iskola az ovihoz képest, ezért fel kell rá készíteni. Szerencsés helyzet, ha el tudunk menni együtt megnézni a kiválasztott iskolát, és nem szeptember elsején kell először szembesülnie vele, hogy mostantól nyolc éven keresztül ide fog járni.

Emellett pedig érdemes beszélgetni is arról, hogy milyen lesz az iskola. Nem kell, hogy már sokkal korábban erről szóljon minden, de nyáron azért említsük meg neki párszor. Soha ne ijesszük meg, és mindig azt hangsúlyozzuk, hogy miért lesz neki jó, hogy már iskolás lesz.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!