Bölcsődében és oviban ez még nem okoz gondot – bár manapság már egyáltalán nem ritka az óvodában sem -, iskolában azonban már komoly fejtörést okoz az, hogy mikortól és milyen különórára járjon a gyerek. Ma már annyi lehetőség van, hogy nem könnyű választani főleg úgy, hogy megoszlanak a vélemények, hogy egyáltalán szükség van-e különórákra. Ma ezt a kérdést vizsgáljuk meg jobban.

Különórák pro és kontra

Szülőként hirtelen azt gondoljuk, hogy nincs érv a különóra ellen, hiszen mind a sport, mind például az idegen nyelv tanulása vagy a zenei nevelés is rendkívül hasznos, és szükséges, és azzal csak jót tehetünk a gyerekünknek, ha mindenféle különórára jár. Ez mind igaz, azonban egy valamit nem szabad elfelejteni. A gyerekünk egész nap – értsd reggel nyolctól délután négyig – az iskolában ül, és ez után, tehát az egész napos iskolai terhelés után kell még mennie angolra vagy kézműves szakkörre, esetleg focira a hét legalább 3-4 napján.

Emiatt tulajdonképpen a gyerek napjai hétfőtől péntekig teljesen be vannak táblázva, ami nagyon megterhelő. Joggal merül fel azokban a kérdés, akik nem hordják a hét napján különórára a gyereküket, hogy az ilyen gyerekek egyáltalán mikor gyerekek? Mikor játszanak, és mikor pihennek? Ezek ugyanis legalább annyira fontosak, mint a sport, vagy a zongoraóra. Éppen ezért a különórák esetében a kulcsszó az, hogy a gyerek jól érezze magát, szívesen menjen oda, és valóban feltöltődjön ott.

Sport

A különórák szentháromságában a sport az egyik legfontosabb a nyelvek és a zene mellett. Nagyon fontos, hogy amikor sportágat választunk a gyereknek, de a saját meg nem valósult álmainkat akarjuk megvalósíttatni vele – bár ez igaz az élet más területeire -, hanem tényleg olyan mozgásformát válasszunk, amelyet a gyermek tényleg szívesen művel. Ezért mindig vele együtt döntsünk.

Emellett pedig tartsuk szem előtt minden esetben a gyerek személyiségét, alkatát és adottságait. Nyugodtan próbáljon ki többféle sportot is, egyáltalán nem biztos, hogy az első választás bizonyul majd a véglegesnek is. Szerencsére ma már számos lehetőség közül választhatunk akár az egész kicsik esetében is.

Nyelvek

Az már nem kérdés, hogy idegen nyelvek ismerete nélkül lehetetlen érvényesülni, abban azonban nincs ilyen egyetértés, hogy mikor is kell elkezdeni a nyelvtanulást. Vannak, akik úgy gondolják, hogy érdemes már egészen kisgyermekként, akár óvodában, mások szerint pedig bőven ráér iskolában ismerkedni egy vagy két idegen nyelvvel.

Azonban különóra keretein belül idegen nyelvet alsóban nem érdemes elkezdeni, azzal várjuk meg inkább a felső tagozatot. Egy 8-9 éves gyereknek ugyanis felesleges plusz teher csak, ha az iskolai tanórák mellett kellene egy másik idegen nyelvet elsajátítania.

Zene

A különórák között a zenetanulás is nagy kedvenc. Sok szülő gondolja úgy, fontos, hogy a gyerek tudjon valamilyen hangszeren is játszani. Azt azonban ne felejtsük el, hogy a zenei nevelés alapja a szolfézs, anélkül nem lehet hangszeren tanulni. Ezért, ha a gyerekünket ez egyáltalán nem köti le, nem biztos, hogy érdemes erőltetni.

Ez egyébként igaz az összes különórára. Nem kell kétségbe esnünk, ha a gyerekünket nem érdekli, erőltetni pedig végképp nem szabad. Nem feltétlen marad le bármiről, az pedig kifejezetten jót tehet, ha több ideje marad játszani, szaladgálni.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!