Az első igazán komoly mérföldkő egy gyermek életében, amikor arról kell döntenie, hogy általános iskola után merre induljon tovább. Szerencsések azok, akik már egészen kicsi koruktól kezdve az álomszakmára készülnek, mert nekik egyértelmű, hogy melyik középiskola felé kell orientálódniuk. De mi van azokkal – és valljuk be, ők vannak többségben -, akik nem tudják 14-15 évesen, hogy felnőttként majd mivel szeretnének foglalkozni?

Előttük ott a kérdés: gimnázium vagy szakközépiskola? A továbbtanulásban ugyan már a gyerek maga dönt, de természetesen szülőként az a feladatunk, hogy segítsük és támogassuk ezt a döntést. A legfontosabb ebben a kérdésben is az, hogy a gyerek mennyire ismeri önmagát, illetve, hogy mi mennyire ismerjük a gyerekünket. Azt ugyanis látni kell, hogy például a gimnázium nem mindenkinek való. A gimiben egy átfogóbb képet kapnak a diákok a közismereti tárgyakból, azonban igazán nem specializálódnak egyetlen szakma felé sem, hiszen a gimnázium determinálja azt, hogy a tanuló majd a felsőoktatásban tanul tovább.

Éppen ezért a gimnázium igazán azoknak a gyerekeknek való, akik szeretnek és tudnak is tanulni, akiknek általános iskolában sem volt gondjuk a tanulással. Ez persze nem azt jelenti, hogy a szakközépiskolában kizárólag rosszul tanuló diák lenne. Viszont, ha a gyereked nem biztos abban, hogy érettségi után egyetemen szeretne tanulni, érdemesebb egy szakközépiskolát választania, ahol azért bizonyos szintű szakosodás történik már a középiskolában is. A legfontosabb tehát az, hogy a rendelkezésre álló kínálatból a gyerekedhez leginkább passzoló iskolát találjátok meg közösen.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!