A tanévnek ugyan lassan már vége, ennek ellenére az elkövetkezendő egy-két hétben még lehet számítani, dolgozatokra, felelésekre, az egyetemen pedig még vizsgákra. Vizsgázni senki sem szeret, ám vannak, akik könnyebben veszik az akadályokat, míg mások nehezebben. Nekik szeretnénk a mai összeállításunkkal segíteni, hogy egyszerűbben, hatékonyabban és eredményesebben készülhessenek még az előttük álló megmérettetésekre.

Tervezz!

Több vizsga áll még előtted? Készíts vizsganaptárt! A hatékony tanulás egyik alapja ugyanis az, hogy pontosan tudd, milyen feladatok állnak előtted, és azokra mennyi időd van. Nincs értelme egy hétre bezsúfolni az összes vizsgát. Bár csábító, hogy gyorsan végzel, nem valószínű, hogy eredményes is leszel, így további vizsgákat és feladatokat generálsz magadnak.

Hogy ezt elkerüld, tervezd meg a vizsgáidat. Gondold végig, hogy hány tantárgyból kell vizsgáznod, és erre mennyi időd van. Vedd figyelembe azt is, hogy egy-egy vizsgára hány napra van szükséged, hogy biztonsággal fel tudj készülni.

Kezdj időben tanulni!

Ne halogass, és ne hagyd az utolsó pillanatra a tanulást! Annak csak kapkodás, rosszabb esetben pedig kétségbe esés lesz a vége. Ha összeállítottad a vizsganaptáradat, ez nem okozhat gondot. Kezdd el időben a tanulást, hogy az elsajátított anyag ülepedni is tudjon, és valóban felkészülten tudj a vizsga napján odaállni.

Jegyzetelj, emeld ki a lényeget!

Egy-egy tananyagban sok felesleges információ is lehet, amelyre nem feltétlenül van szükséged. Éppen ezért a tanulást mindig azzal kezdd, hogy emeld ki a lényeget. Nyugodtan használj színeket, és egyéb jelzéseket, és jegyzetelj, hiszen már ezzel is tanulsz. Ráadásul ismétléskor egyszerűbb lesz a saját jegyzeteidet átnézni, mint a nagy egészet átolvasni újra, és újra.

Ismételj!

A tanultak egymásra épülnek, ezért egyik a másik nélkül nehezen értelmezhető. Az összefüggéseket ezért csak úgy látod majd át, és úgy érted meg az egész tananyagot, ha az új anyag előtt a régiek átismétlésével kezdesz. Erre ne sajnáld az időt, ugyanis csak így fog összeállni egésszé az ismeretanyag. Nem kell persze, hogy a tanulásra fordított időd nagy részét az ismétlés tegye ki, de az előzőleg megírt jegyzeteid érdemes átfutni minden alkalommal.

Pihenj!

Végül pedig ne kövesd el azt a hibát, hogy nem hagysz időt a pihenésre. Abban az esetben, ha jól megtervezted a vizsgaszezont, hagytál elég időt magadnak a készülésre, és időben neki is kezdtél a tanulásnak, semmi szükség arra, hogy éjjel-nappal tanulj. A szervezetednek szüksége van az alvásra, ezért figyelj arra, hogy naponta legalább 7-8 órát aludj.

Nem lehet állandóan tanulni, ezért iktass be szüneteket, és szervezz magadnak programot is. Az agyadnak is fel kell frissülnie, folyamatosan nem lehet koncentrálni, ezért igenis kapcsolódj ki, és töltődj fel. Egy-egy vizsgán ugyan sok múlhat, de hidd el, az egész jövőd nem ez az egyetlen vizsga dönti el.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!