Szülőként mind azt szeretnénk, hogy a gyerekünknek jobb és könnyebb élete legyen. Sokan ennek zálogát az egyetemi diplomában látják, éppen ezért a legtöbb szülő szeretné, ha a gyermeke az érettségi után továbbtanulna, és ezzel biztosítaná a jövőjét. És pont emiatt van az is, hogy sokan tragédiaként élik meg, ha a gyermekük bejelenti: nem akar egyetemre menni. De valóban az?

Fontos látni, hogy ez is, mint minden más az életben, egyénfüggő. Igenis vannak olyan emberek, akiknek nem való a felsőoktatás, mert gyűlölnek tanulni, és sokkal jobban érdekli őket valamelyik szakma. Nincs azzal gond, ha valaki úgy dönt, hogy inkább asztalos vagy villanyszerelő, esetleg kozmetikus lesz.

Ahogyan az sem probléma, ha közvetlenül gimnázium után nem akar továbbtanulni. Lehet, hogy szüksége van egy-két évre, hogy kiforrja magát, mivel is szeretne a későbbiekben foglalkozni. Ilyenkor megoldás lehet, ha elmegy valahova dolgozni, vagy, ha elvégez közben egy tanfolyamot. Nem rossz ötlet külföldön szerencsét próbálni ebben az időszakban, ami nyelvtanulás szempontjából is kifejezetten hasznos.

Természetesen, ha azt látjuk a gyerekünkön, hogy csupán kamaszos lázadozás miatt nem kíván tanulni, és semmi egyéb alternatívája nincs helyette, ne hagyjuk rá. Ilyenkor igenis el kell döntenie, hogy tanul vagy dolgozik, de egyéb esetben nem kell kétségbe esnünk, ha egy szakmát választ a diploma helyett.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!