Nagy boldogság, amikor a gyereket felveszik az egyetemre. Azonban az első öröm után szülőként egyből eszünkbe jut, hogy mennyi mindennel is jár ez, milyen sok minden kell elintézni. A teendők között az első helyen szerepel a lakhatás megoldása, ha a gyerek másik városban tanul tovább. Alapvetően három lehetőségünk van: kollégium, albérlet, illetve saját lakás. Mi szól az egyik, és mi a másik mellett? Ezt jártuk körbe mai írásunkban.

Kollégium: tényleg örök buli az élet?

Az egyetemi évek a közösségről, az kapcsolatok építéséről szól elsősorban, amelynek kiváló helyszíne lehet a kollégium. Ezért adja magát, amikor kiderült, felvételt nyert a gyermek, hogy koleszban lakjon. A kollégiumnak számos előnye van amellett, hogy ott biztosan nem lehet unatkozni. Nagyon hamar egy közösség részévé válhat a gyerek, arról nem beszélve, hogy a kollégium anyagilag is kedvezőbb, mint például egy albérlet.

Ugyanakkor pont a pezsgő közösségi életben rejlik a kollégium hátránya is: gyakran hangos, zajos, ahol nem könnyű tanulni. Emellett nem lehet előre tudni, hogy kik lesznek a szobatársak, ami elsülhet nagyon jól, és születhetnek így életre szóló barátságok is, de ugyanilyen könnyen válhat rémálommá is. Egy rossz szobatárs ugyanis igencsak meg tudja keseríteni az ember életét.

Mi szól az elbérlet mellett?

A kollégiumba felvételizni kell, és amennyiben az nem sikerül, nincs más választás: albérletet kell keresni. Ez gyakran kényelmesebb és jobban felszerelt, mint egy kollégiumi szoba, azonban ennek ára van. Egy-egy albérlet díja – még akkor is, ha csak szobát béreltek – többszöröse a kollégiumi ellátásnak. Ezért cserébe viszont sokszor jobban megfelel az egyedi igényeknek és elvárásoknak, és sokkal csendesebb, nyugisabb is. Vizsgaidőszakban ez mindenképp előny.

Egy jó albérletet találni azonban nem egyszerű, éppen ezért érdemes már egyből a felvételi ponthatárok kihirdetése után elkezdeni a keresést, főleg akkor, ha egyetemi nagyvárosban tanul tovább a gyerek, ahol nagyon sok gólya érkezik egyszerre. A legszerencsésebb olyat találni, amely bútorozott és felszerelt, hiszen ebben az esetben nem kell még a berendezésre is költeni. Lesz így is elég felmerülő költség, jó, ha itt-ott tudunk faragni rajtuk.

Saját lakás

Kétség kívül a legkényelmesebb megoldást a saját lakás jelenti, ugyanakkor a legnagyibb kiadással is ez jár. Ennek ellenére, ha a lehetőségek adottak, érdemes megfontolni. Egy lakás ugyanis mindig jó befektetés: később eladható, és, ha nem csak egy szoba van, akkor akár a gyerekünk ki is tudja adni a másik szobát, amivel némi bevételre tehet szert.

Bármelyik mellett is döntünk, az egyetem komoly kiadást jelent minden család számára. Éppen ezért szükséges már idejében készülni erre az időszakra. Akár már havi néhány ezer forintos megtakarítással elérhető egy olyan összeg, amelynek köszönhetően nem okoz gondot a gyerek egyetemi taníttatása.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!