Végre a zsebedben van a diploma, úgy érzed tied a világ, és azt gondolod, hogy az egyetem utáni élet boldogságát semmi sem árnyékolhatja be. Aztán olyan dolgokkal találod szemben magad, hogy munkát kell találnod, jó lenne végre elköltözni, és teljesen önállósodni. Hogy ez mennyire könnyű vagy nehéz, az kiderül mostani írásunkból.

Felhőtlen boldogság?

Egyetemistaként hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az iskola befejezése után mennyivel könnyebb és szabadabb lesz az életünk, hiszen nem kell végre órákra járni, nem kell ZH-kra és vizsgákra készülni. Végre nem arról fog szólni a karácsony, hogy tanulsz. Magad osztod majd be az idődet, és minden sokkal egyszerűbb lesz.

Persze van ebben némi igazság, hiszen vizsgákra már tényleg nem kell készülnöd, ugyanakkor az egyetemről kilépve, friss diplomásként mindannyian szembesülünk azzal, hogy nem is olyan egyszerű és szabad a tényleges felnőtt lét. Sokakat ez igen megvisel, ezért a szakemberek ezt az időszakot a kapunyitási pánik kifejezéssel szokták jellemezni.

A munkakeresés útvesztőjében

Az első és egyben legfontosabb „akadály”, hogy munkát kell találnod. Friss diplomásként ez pedig sajnos nem olyan egyszerű. Szerencsésebb helyzetben vannak azok, akik valamilyen gyakorlatot vagy a diplomájukhoz passzoló munkát végeztek az egyetem alatt. Egyrészt nekik már van némi tapasztalatuk, másrészt pedig lehet, hogy ott tudják őket foglalkoztatni teljes munkaidőben is.

Azonban azok, akiknek ez nem adott, bekerülnek a munkakeresés korántsem könnyű pályájára. Az egyetemen mind azt képzeljük, hogy megkapjuk a diplománkat, és utána pár héten belül már dolgozunk is. Azonban munkát találni nem ilyen sétagalopp, sokan hónapokon keresztül próbálkoznak. Ez pedig igen idegőrlő tud lenni, főleg akkor, ha a szüleink nem igazán tudnak ez idő alatt is támogatni, vagy, ha például diákhitelt kellett felvennünk, és el kellene kezdeni annak is a törlesztését.

Leválás a szülőkről

Az egyetem utáni időszak másik nagy dilemmája a teljes függetlenedés, azaz a végleges leválás a szülőkről. Az természetes, hogyha megteheti, a szülő támogatja a gyerekét az egyetemen, és akár még utána is. Azonban egy bizonyos kor felett az emberben ott van az igény arra, hogy önállósodjon, és a saját életét élje.

Ennek első komoly mérföldköve az, amikor elköltözünk otthonról. Annak ellenére, hogy sokan esetleg másik városban – sőt, akár másik országban – végzik az egyetemet, a diploma megszerzése után hazaköltöznek, hiszen nem találnak azonnal munkát, és úgy fenntartani esetleg egy albérletet, hogy nincs bevételünk, lehetetlen. Éppen ezért adja magát, hogy ilyenkor az ember – ha csak ideiglenesen is – hazaköltözik a szüleihez.

Azonban a cél az önálló élet, ezzel együtt pedig a különköltözés is. Ilyenkor viszont felmerül a kérdés, hogy albérletben vagy saját lakásban folytatódjon az élet? Nagyon szerencsés az, aki úgy tudja megkezdni az önálló életét, hogy már van lakása, mert esetleg a szülei tudták segíteni. A többség azonban nem így kezd neki, emiatt marad az albérlet – ami nagyon komoly költséget jelent – vagy a hitel, ami szintén komoly kiadás. Ha nálad is aktuális a kérdés, keress bizalommal, hogy milyen lehetőségek vannak.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!