Nem lövünk talán nagyon mellé, ha azt mondjuk, hogy motivációs levelet senki sem szeret írni. Nincs benne rutinunk, nem tudjuk, hogy mit kellene benne írni, kellemetlennek tartjuk, mert saját magunkat kell eladni, és még sorolhatnánk az ellenérzéseinket vele kapcsolatban. Ennek ellenére muszáj megbarátkoznunk vele, ugyanis ma már csak elvétve találunk olyan álláshirdetést, ahol ne kérnék a pályázatuk részeként. De vajon miért van rá szükség, miért kérik a munkáltatók?

A motivációs levelet felfoghatjuk egyfajta szükséges rosszként, de lehetőségként is. A szakmai önéletrajzban pusztán a száraz tényeket – személyes adatok, tanulmányok, korábbi tapasztalatok, nyelvtudás, stb. – tudjuk bemutatni, abban nincs helye annak, hogy megmutassuk, kik is vagyunk valójában. Pontosan ezért kérik a munkáltatók a motivációs levelet. Ebből ugyanis valamelyest kiderül, hogy te ki vagy, milyen a személyiséged.

És gondolj te is úgy rá, mint lehetőségre. A motivációs levélben ugyanis ki tudod fejteni, hogy miért is érdeklődsz az adott pozíció iránt, mi motivál téged, melyek az erősségeid, jövőbeni terveid. Egy jól megírt motivációs levéllel könnyebb kitűnni a tömegből, és felkelteni a HR-esek figyelmét. Fontos, hogy mindig az adott pozícióhoz igazítsd, ne ugyanazt a sablont használd mindenhova. Ne feledd, a motivációs levél célja nem az öndicséret, hanem az, hogy megmutasd, miért vagy te a legideálisabb az adott munkakörre.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!