Nem feltétlen egy karrierút kezdetén, de talán mindannyiunkban felmerül a kérdés: alkalmazottak vagy vállalkozók legyünk? Vannak persze olyanok, akiknek ez nem kérdés, mert olyan szakmát választottak maguknak, amely kijelöli az útjukat, azonban a többség általában jó pár éves alkalmazotti munkaviszony érkezik el addig, hogy vállalkozó legyen. Mindkettőnek van előnye és hátránya, és nem feltétlenül való mindkettő mindenkinek.

Az alkalmazotti lét legnagyobb előnye kétség kívül a biztonság és a tervezhetőség. Hiszen alkalmazottként legkésőbb minden hónap tizedikéig megkapod a fizetésed, aminek összege nagyjából állandó, így minden hónapban tudod, hogy mivel számolhatsz. Alkalmazottként, ha néha elő is fordul túlóra, az esetek túlnyomó többségében a munkaidő letelte után nem kell a munkáddal foglalkoznod, azonban az tény, hogy kötöttebb, hiszen a munkaidőt a munkahelyeden kell töltened.

Ezzel szemben vállalkozóként te osztod be az idődet, ami nagyon sokszor azt eredményezi, hogy szinte éjjel nappal dolgozol. Ami nem csoda, hiszen vállalkozóként nem fix bérért dolgozol. Pont ez, ami a vállalkozói lét nehézségét okozza: a bizonytalanság: nincs meg a tudat, hogy akármi is történik, tizedikén ott lesz a számládon a fizetésed. Ugyanakkor egy vállalkozásban gyakran sokkal jobban kiélheted és megvalósíthatod önmagad, mint alkalmazottként, ami hatalmas pozitívum.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!