Vannak ugyan olyan szerencsések, akik a nagybetűs életbe kilépve azonnal a saját lakásukba költözhetnek, de a többség a szülői házból először albérletbe költözik. Ha te is közéjük tartozol, és most szeretnéd megtalálni az ideális lakást, mai cikkünkben számos olyan jó tanácsot olvashatsz, amelyet érdemes megfontolni, mielőtt döntenél.

Bérleti díj és egyéb költségek

Bár a bérleti díj jelenti a legnagyobb kiadást, érdemes tisztázni az egyéb költségeket, mint például a rezsi vagy a közös költség. Nagyon fontos, hogy tisztázd, mit tartalmaz a közös költség, ugyanis a társasházak esetében igen gyakran a felújítási alapot is magában foglalja. Ez pedig nem a bérlőt terheli, ugyanis valószínűleg annak hasznát sem ő élvezi.

Ugyanilyen fontos, hogy az óraállásokat is rögzítsétek a szerződésben, ezzel ugyanis elkerülhető, hogy korábbi fogyasztást veled fizettessenek ki. Érdemes néhány számlát is kérni, mert ezzel egyrészt láthatod, hogy mennyire rendezettek az egyes szolgáltatók felé a díjak, másrészt pedig arról is kapsz egy képet, hogy körülbelül hogyan alakul a rezsi.

A lakásban található bútorok és ingóságok

Lehet, hogy túlzásnak tűnik, de a bérleti szerződés mellékleteként érdemes egy listát készíteni a lakásban található bútorokról, valamint ingóságukról és azok állapotáról. A nagyobb értékűek esetében az sem árt, ha fénykép is készül róla. Nagyon sok bosszúság és kellemetlenség, illetve konfliktus megelőzhető azzal, ha még a beköltözés előtt rögzítitek ezeket.

Az esetleges javítások

Fontos azt is tisztázni, hogy mely esetben terhel téged a javítás költsége, és mely esetben a főbérlőt. Általánosságban azt mondható, hogy a bérlő a nem rendeltetésszerű használatból eredő károkért tartozik felelősséggel, minden egyéb esetben a főbérlő köteles javítani az esetleges hibákat. Természetesen megegyezhettek egyéb módon is, azonban ez szintén kerüljön be a szerződésbe, hogy megelőzzétek a későbbi vitás helyzeteket.

Minden esetben kell szerződés!

A legfontosabb aranyszabály az albérletnél, hogy szerződés nélkül nem szabad kivenni. Minden esetben ragaszkodj – lehetőleg a közjegyző előtt aláírt – bérleti szerződéshez, ugyanis ez véd téged, valamint a főbérlőt is. A szerződésben a személyes adatok, és az általános információk mellett bele kell foglalni a fent ismertetetteket is.

Ezen kívül kerüljön bele, hogy meddig érvényes a szerződés, abban az esetben, ha az határozott, és az is, hogy milyen módon, hány napos határidővel felbontható. Ez is téged véd, hiszen ez biztosítja azt számodra, hogy a főbérlő ne tudjon egyik napról a másikra kitenni.

Ma már szinte nem lehet kaució – ez általában 2-3 havi bérleti díjnak megfelelő összeg – nélkül albérletet kivenni, amelyet még a beköltözés előtt meg kell fizetni a főbérlőnek. Nagyon fontos, hogy ennek mértéke és a megfizetés ténye is kerüljön be a szerződésbe, valamint az is, hogy mi lesz a sorsa a kiköltözéskor: lelakható vagy visszajár.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!