A mostani albérlet árakat figyelembe véve sokakban felmerül a kérdés, hogy nem járnának-e jobban, ha inkább saját lakást vásárolnának hitelből, és annak a törlesztőrészletét fizetnénk inkább hónapról hónapra. Hiszen az egy idő után a sajátjuk lesz, és sokszor szinte semmi különbség nincs a törlesztőrészlet és a bérleti díj összege között.

Mint mindennek, ennek is két oldala van. Egyrészről ugyanis valóban igaz, hogy a magas albérleti díjak miatt nagyjából azonos havi kiadást jelent egy hitel törlesztése, és a bérleti díj. Ahogyan az is igaz, hogy az albérlet sosem lesz a miénk. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy egy jelzáloghitel 10-15, nem ritkán 20 éves elköteleződést jelent, és a törlesztőrészletet ennyi éven keresztül fizetni kell. Ezzel szemben egy albérlet sokkal nagyobb rugalmasságot és mobilitást enged meg.

Arról nem is beszélve, hogy ma már nem tudunk önerő nélkül lakást vásárolni, hiszen törvény írja elő a pénzintézeteknek, hogy csak az adott ingatlan értékének 80 százalékáig nyújthatnak hitelt, ami azt jelenti, hogy 20 százalékot valahonnan elő kell teremteni. Ez pedig nem könnyű a mai világban, bár erre is van megoldás különféle támogatások formájában.

Összességében azt mondhatjuk, hogy az albérlet rövidtávon, a saját lakás hitellel pedig hosszabb távon lehet jó választás. Természetesen az, hogy kinek melyik az ideálisabb, egyéni élethelyzettől függ.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!