Megvan már álmaid otthona, de jó lenne ezt-azt kicserélni, felújítani rajta? De nem tudod, hogy miből? Van egy jó hírem: 2021. január elsejétől elérhető az otthonfelújítási támogatás, amelynek köszönhetően akár 3 millió forintnyi támogatást igényelhetsz lakásod felújítására, korszerűsítésére. Ha érdekelnek a részletek, és az, hogyan veheted igénybe a támogatást, olvasd el mai írásunkat!

Mi az az otthonfelújítási támogatás?

Az otthonfelújítási támogatás egy olyan vissza nem térítendő támogatás, amelyet a legalább az egy gyermeket nevelő házastársak, élettársak, vagy egyedülálló szülők vehetnek igénybe 2021. január 1. és 2022. december 31. között. Az állam ugyanis ezzel is szeretné támogatni azt, hogy a családosok könnyebben juthassanak otthonhoz. Fontos, hogy a támogatást szabályozó törvény szerint gyermeknek számít minden gyerek a 12 hetes magzattól kezdve egészen 25 éves korig.

A támogatás a felmerülő költségek 50 százalékáig, de maximum 3 millió forintig igényelhető. Meg kell jegyezni azonban, hogy támogatás kizárólag abban az esetben kapható, ha a számával igazolt költségek fele munkadíj, fele pedig anyagköltség. A pályázat utófinanszírozású, ami azt jelenti, hogy a felmerülő költségeket először nekünk ki kell fizetnünk, majd ezután kérhetjük vissza azok felét az államtól.

Mire igényelhető a 3 millió forint?

Bár a törvény elég sok mindent megenged, csak az abban foglalt felújítási és korszerűsítési munkálatokra igényelhető az általa meghatározott ingatlanok esetében. Lényeges, hogy kizárólag olyan magyarországi ház vagy lakás felújítására kérhetjük, amelyben legalább már egy éve élünk, és persze vele együtt a gyermek is. Ez alól kizárólag a magzat, vagy az 1 évesnél fiatalabb gyermek a kivétel. Fontos azonban, hogy olyan ingatlanra nem érvényesíthető a támogatás, amely csupán tartózkodási helyül szolgál.

A támogatást szabályozó törvény nagyon részletesen felsorolja, hogy melyek azok a munkálatok, amely esetében megkapható a maximális 3 millió forintos támogatás, a leglényegesebbet azonban kiemelném. Így például igényelhető külső és belső tér felújítására, nyílászárók cseréjére, festésre, fűtési rendszer korszerűsítésére, klíma cseréjére, beépített konyhai gépek cseréjére, kerítés építésére vagy akár térburkolat kialakítására is.

Melyek az igénylés feltételei?

A legfontosabb, hogy a támogatást kizárólag a legalább egy gyermeket nevelő családok igényelhetik, azonban itt nincs olyan megkötés, hogy a szülőknek házastársaknak kell lenniük, így tehát akár egyedülálló szülő is kérheti. Az igénylőnek nagykorúnak kell lennie, és legalább egyéves folyamatos TB-jogviszonnyal kell rendelkeznie, emellett pedig nem lehet köztartozása sem.

Mivel a támogatás utófinanszírozású, a felmerülő költségekről össze kell gyűjteni a számlákat, és azok teljesítését követően kérhető vissza a díjak fele, legfeljebb 3 millió forint. Nagyon fontos, hogy kizárólag 2021. január 1-jét követően kiállított számlát fogadnak el, és az 5 százalékos áfatartalmú számla nem, azonban az áfamentes számla megfelelő.

A felújítást végző vállalkozóval szerződést kell kötni, és a törvény azt is előírja, hogy a vállalkozónak milyen feltételeknek kell megfelelnie. Ez alapján a vállalkozónak a területileg illetékes Kereskedelmi és Iparkamara regisztrált tagjának kell lennie, nem lehet köztartozása vagy kamarai tagdíj elmaradása, és rendelkeznie kell felelősségbiztosítással.

Amennyiben szeretnéd igényelni az otthonfelújítási támogatást, kérdésed van, vagy csak érdekel, hogy jogosult vagy-e rá, keress bátran az elérhetőségeim bármelyikén!

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!