Nem túlzás azt állítani, hogy az otthonunk a legnagyobb vagyonunk. Gyakran sokéves gyűjtögetés, több évtizedes eladósodás, és egy élet munkája a lakásunk vagy a házunk. Éppen ezért igyekszünk megóvni az állagát, és próbálunk előre felkészülni a legváratlanabb helyzetekre is. De hogyan lehet a váratlan helyzetekre felkészülni? Mai írásunkból kiderül!

Érdemes lakásbiztosítást kötni?

Ma már talán ez nem is kérdés. Amikor ennyire szélsőséges az időjárás, hogy gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra csapnak le pusztító viharok és jégesők, nem lehet kérdés, hogy szükség van-e lakásbiztosításra. A válasz egyértelműen az, hogy igen. A kérdés emiatt nem is az, hogy érdemes-e, kell-e lakásbiztosítást kötni, hanem sokkal inkább az, hogy milyet.

Ez utóbbi természetesen attól függ, hogy milyen az ingatlanod, illetve milyen igényeid vannak. Azt fontos tudnod, hogy lakásra, családi házra, sorházra és ikerházra is köthetsz biztosítást, azonban vályogházra és építés alatt álló ingatlanra nem. A vályogház – néhány ritka kivételtől eltekintve – mindegyik biztosítónál kizáró ok, míg az építés alatt álló ingatlanra külön biztosítást kínálnak.

A legtipikusabb károk, melyek megelőzhetők lakásbiztosítással

A már említett vihar és jégeső mellett még számos olyan helyzet és esemény van, amely hatalmas károkat tud okozni az otthonunkban. Ilyen például a villámlás másodlagos hatása, a csőtörés és egyéb vízkár – ide sorolva az árvízkárt is -, az üvegtörés, a tűz és robbanás, a betörés és a vandalizmus, de akár a földrengés is, amely az utóbbi években már hazánkban sem olyan ritka.

A fentiek ellen nem tudunk máshogyan felkészülni és védekezni csak úgy, hogy megfelelő, mindenre kiterjedő lakásbiztosítást kötünk. Azt javaslom, ezen tényleg ne spóroljunk, mert csupán havi néhány ezer forintos kiadást jelent, viszont, ha baj van, óriási segítség. Természetesen egyéni igényeinkhez mérten számos kiegészítő biztosítást is köthetünk – pl.: a kiskedvencünkre -, amelynek köszönhetően valóban teljes körűen bebiztosíthatjuk az otthonunkat.

Ezekre figyelj, mielőtt szerződést kötsz!

Lakásbiztosítás megkötésekor érdemes néhány dolgot szem előtt tartani, hogy valóban olyan biztosítást kapj, amely minden szempontból megfelel az elvárásaidnak. Először is nagyon fontos a biztosítási összeg, azaz az az érték, amely után a biztosító fizet, ha az ingatlan teljesen megsemmisülne (pl.: teljesen leég). Fontos tudni, hogy a biztosító ilyen esetben az újjáépítés költségeit téríti meg, ezért érdemes jól megfontolni, hogy milyen összeget írsz be, ez ugyanis a biztosítás díját is befolyásolja majd.

Lakásbiztosítás esetén hajlamosak vagyunk csak az ingatlanra gondolni, azonban ne feledkezzünk meg az ingóságokról sem, hiszen ezek beszerzése is nagyon komoly összegeket emészt fel, ha esetleg mindent újra meg kell vásárolnunk. Mindent írj össze, ne csak a nagyobb értékű berendezésekre fókuszálj! Figyelj arra is, hogy milyen egyéb szolgáltatások építhetők be a lakásbiztosításba (pl.: baleset – vagy utasbiztosítás), mert ezzel sokat spórolhatsz.

Lakásbiztosítást szeretnél kötni? Kérdésed van? Keress bátran!

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!