A gyerekünknek a legjobbat akarjuk mindenből. Nincs szülő, aki ezzel ne értene egyet. Éppen ezért igyekszünk tudatosan készülni arra az időszakra, amikor már nem csupán tápszert és pelust kell neki beszereznünk. De vajon milyen megoldások vannak? Az egyik legismertebb a Babakötvény, amely valóban az egyik, de nem az egyetlen lehetőség. Szeretnéd tudni, hogy milyen megtakarítások elérhetők még a piacon, és azok miben különböznek a babakötvénytől? Tarts velünk, mai írásunkból kiderül!

Miért érdemes minél hamarabb elindítani egy megtakarítást a gyermekünk részére?

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond, ahogyan a mondás is tartja. Ezzel pedig egyenesen arányosak a kiadások is. Minél nagyobb egy gyerek, annál komolyabb költségek merülnek fel. Különórák, szakkörök, nyári táborok, majd nyelvvizsga, jogosítvány, egyetem és albérlet, majd saját lakás. Nem nehéz elképzelni, hogy ez olyan, mintha évről évre hatványozódnának a kiadások, főleg az egyetemi évek alatt.

Ha nem gondoskodunk ezen időszak költségeiről, akkor bizony nagyon kellemetlenül fog érinteni, hogy érettségi után igen mélyen a zsebünkbe kell nyúlni a tandíj és az albérlet miatt. Azonban, ha már gyermekünk születésétől kezdve gyűjtünk az egyetemi éveire, nem kell egyszerre kiadnunk egy kisebb vagyont. Így ugyanis majdnem két évtizedünk lesz arra, hogy havonta félretegyünk a későbbi kiadásokra, aminek köszönhetően havi 10-15 ezer forint is elegendőnek bizonyulhat.

Mi az a Babakötvény?

A Babakötvény tulajdonképpen egy egyszeri állami támogatás, amelyet minden 2005. december 31. után született baba megkap. Ennek összege 42.500 forint, és ezt, valamint a kamatait akkor is megkapja a gyermek 18 évesen, ha egy fillért sem teszünk hozzá. Nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, ez nem lesz egy nagy összeg.

Éppen ezért érdemes ehhez az összeghez havonta hozzátenni, amit a Start számlán valósíthatunk meg. A gyermekünk számára félretett pénz gyűjtésének egyik módja tehát a Start számla, és nem maga a Babakötvény. A Start számlát kizárólag a Magyar Államkincstárnál tudjuk megnyitni. Sok évvel ezelőtt volt erre lehetőség még egyes kereskedelmi bankoknál is, azonban mára kizárólag az állam kezébe került ennek a lehetősége.

Miben különböznek a piaci megtakarítások a Babakötvénytől?

Természetesen nem a Babakötvény az egyetlen megoldás, ha szeretnénk a gyermekünk számára pénzt gyűjteni a későbbiekre. Számos piaci megtakarítás közül választhatunk, amelyeknek több előnye is van a Babakötvénnyel szemben. Ezek közül a legfontosabb, hogy egyrészt az elérhető hozam nincs korlátozva, másrészt pedig az, hogy nem egyetlen magyar állampapírba kell fektetnünk a pénzünk, hanem akár 50 féle értékpapír – köztük külföldiek is – közül válogathatunk. Talán ebben mutatkozik meg egyébként a piaci megtakarítások hátránya is: pont a nagy választék miatt pénzügyi tanácsadó segítsége nélkül nehéz kiválasztani azokat az értékpapírokat, amelyekbe érdemes fektetni. Azonban a lényegesen nagyobb hozam miatt megéri szakértőhöz fordulni, hiszen lényegesen magasabb összeget tudunk ily módon összegyűjteni.

Szeretnél megtakarítást nyitni a kisbabád számára? Fordulj hozzám bizalommal!

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!