Meg lehet-e egyáltalán határozni ezt? Hiszen az egészségünk – főleg akkor, ha valami miatt egy kicsit is veszélybe kerül – bármit megér, és megfizethetetlen. Ezért inkább a kérdés nem is ebben a formában lenne talán helyes, hanem úgy, hogy mennyit vagy hajlandó az egészségedért áldozni. Hiszen most is fizetünk: járulék formájában is, és mégis gyakran inkább a magánorvosi ellátást vesszük igénybe, ami miatt még külön is a zsebünkbe kell nyúlnunk. Vajon hogyan működik ez máshol, és mi lenne a jó megoldás? Ennek jártunk utána.

Egészségügyi ellátás itthon és külföldön

Alapvetően háromféle modellt különböztetünk meg: társadalombiztosításon alapuló, a költségvetésen alapuló, és a magánbiztosításon alapuló egészségügyi ellátás. A három közül Magyarországon a társadalombiztosításon alapuló rendszer működik, ami azt jelenti, hogy a fizetésünk egy részét járulék formájában be kell fizetnünk a közös kasszába, amelyből az állam finanszírozza az egészségügyi – és a baleseti ellátásokat. Mindenki a fizetése arányában járul hozzá ezekhez a kiadásokhoz.

Ehhez hasonló a költségvetésen alapuló egészségügyi ellátás, ami azt jelenti, hogy szintén a befizetett adókból finanszírozzák az egészségügyet, csak itt a fizetési kötelezettség alapja nem a munkabér, hanem a fogyasztás. Ezzel találkozhatunk például Angliában, vagy a skandináv országokban. Merőben eltér azonban a harmadik mód, a leginkább az USA-ra jellemző magánbiztosítási rendszer. Ebben az esetben nem az állam, hanem a magánbiztosítások biztosítják az egészségügyi ellátást a befizetett összeg erejéig.

Mi az egyes rendszerek előnye és hátránya?

Kezdjük a legutolsóval, amely egyértelmű: amennyit befizetsz, annyi ellátást kapsz, se többet, se kevesebbet. Ez abban az esetben megfelelő, ha tudod finanszírozni, azonban az Egyesült Államok lakosságának kb. 15 százalékának semmilyen biztosítása nincs, ezért nem csupán az amerikai filmekben okoz problémát, hogy valaki nem tudja kifizetni az orvosi ellátást. A probléma nagyon is létező és valóságos.

Ezzel szemben ott, ahol az állam biztosítja az adókból és járulékokból az egészségügyi ellátást, ez a probléma ismeretlen, hiszen mindenki részesül az ellátásból. Van azonban más, ami gondot okoz: ez pedig az egészségügy alulfinanszírozása, a hosszú várólisták, amelyek miatt sokan inkább magánorvoshoz fordulnak.

Mi lehet a megoldás?

Az, hogy egy országban társadalombiztosítási alapú egészségügyi rendszer van, nem zárja ki a magánbiztosítók jelenlétét, így Magyarországon is lehetőség van arra – természetesen amellett, hogy továbbra is fizetnünk kell a járulékot -, hogy valamely magánbiztosítónál kössünk egészségbiztosítást. Érdemes megfontolni egy ilyen biztosítást, hiszen számos olyan váratlan helyzetben nyújthat segítséget, amely igen megterhelő nem csupán lelkileg, de anyagilag is. Ilyen lehet egy baleset, vagy egy hosszabban elhúzódó betegség is.

Havi pár ezer forinttal felkészülhetsz a legrosszabba is, és bebiztosíthatod magad arra az esetre is, ha hónapokra kiesnél a munkából. Érdekel? Keress bizalommal!

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!