Gondolkodtál a fenti kérdésen? Vagy úgy gondolod, korai ezzel foglalkozni? Esetleg borúsan látod ezt a témát, és az a véleményed, hogy felesleges is rágódni rajta, hiszen mi már úgysem leszünk nyugdíjasok? Lehet, hogy nem állsz messze a valóságtól. A magyar nyugdíjrendszer úgynevezett felosztó-kirovó típusú rendszer, ami azt jelenti, hogy a nyugdíjakat az aktív réteg által megfizetett adókból és járulékokból finanszírozzák.

Milyen veszélyforrást hordoz ez magában a gyakorlatban? Leginkább azt, hogy nem fenntartható. Ismert, hogy évről évre kevesebb gyermek születik, a várható élettartam viszont növekszik. Ebből következik, hogy eljön az a pont, amikor már kevesebben lesznek az aktívan dolgozók, mint azok, akiket el kell tartani. Milyen lépéseket eszközölhet ennek megakadályozására az állam? Egyrészt csökkenti a nyugdíjakat, másrészt pedig emeli a nyugdíjkorhatárt.

Egyik sem szívderítő hír, éppen ezért nekünk már saját magunknak kell gondoskodnunk a nyugdíjas éveink anyagi biztonságáról. Ez azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel csak akkor lesz tisztességes nyugdíjunk, ha azt megteremtjük magunknak. Ennek az alapjait pedig minél hamarabb, egészen fiatalon le kell tennünk önkéntes nyugdíjpénztár vagy nyugdíjbiztosítás formájában. Minél hamarabb elkezdesz félretenni a nyugdíjas éveidre, annál kisebb anyagi megterhelést jelent havonta, ezért azt javaslom, hogy vágj bele még ma!

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!