Azt gondolod, mindent tudsz a nyugdíjról? Hozunk akkor most néhány érdekes vagy megdöbbentő adatot, amit nem árt tudni, ha nyugdíj előtt állsz.

1. Az öregségi nyugdíjminimum havi összege – lassan már 10 éve – 28.500 forint. Ez azt jelenti, hogy aki erre az összegre jogosult járandóságként, még harmincezer forintot sem kap havonta. Egy harminc napos hónapban ez napi 950 forintot jelent. Te meg tudnál élni napi kevesebb, mint 1.000 forintból?

2. A nyugdíjkorhatár ma egységesen 65 év a nők, és a férfiak esetében is. Már ez sem alacsony, de volt időszak, amikor még ennél is magasabb volt. A nyugdíjrendszer alapjait Bismarck német kancellár dolgozta ki még az 1800-as évek végén. Akkor ő 70 évben határozta meg a nyugdíjkorhatárt, ami azért különösen érdekes, mert abban az időben a várható élettartam még a 60 évet sem érte el. Szerinted, mire te nyugdíjas leszel, megint felkúszik 70 évre a nyugdíjkorhatár?

3. Amennyiben átlagjövedelmed van, és legalább 40 éven keresztül dolgozol, közel 80.000.000 forintnyi nyugdíjjárulékot fizetsz be az államkasszába. Szerinted ennek hány százalékát kapod vissza majd nyugdíjasként?

4. Ha a fenti összeget te tennéd félre, és 20 évig lennél nyugdíjas, akkor is havonta 333.333 forint nyugdíjad lenne. Szerinted fogsz ennyit kapni majd nyugdíjasként?

5. Az eddig legmagasabb nyugdíj összege Magyarországon 1,3 millió forint volt, és 57 év munkaviszony után kapta az illető, akinek személyét jótékony homály fedi. Szerinted mivel foglalkozott, hogy ilyen nyugdíjra volt jogosult? És azt tudod már, ha ma mennél nyugdíjba, te milyen összeget kapnál havonta?

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!