Manapság nagyon kevés szerencsés mondhatja el magáról, hogy csak önerőből meg tudja vásárolni álmai otthonát. A többségnek hozzá hitelre van szüksége. Ingatlanvásárlás esetén lehetséges, hogy jelzáloghitelt igénylünk, mivel annak lényegesen kedvezőbbek a feltételei, mint egy fedezet nélküli hitelnek. A jelzáloghitelek közös jellemzője ugyanis az, hogy fedezetéül egy megfelelő értékű ingatlan szolgál. Ennek köszönhetően a jelzálog kamata például sokkal alacsonyabb, mint azoknak a hiteleknek, ahol nem szükséges ingatlant bevonni.Mai cikkünkkel pedig abban szeretnénk segíteni, hogy milyen konkrét módon jelenthet megoldást egy jelzáloghitel .

Ingatlanvásárlás

Ha meghalljuk a jelzáloghitel kifejezést, az ingatlanvásárlás az első, ami eszünkbe jut. Nem véletlenül. A jelzáloghitelek többségét lakás lakásvásárlási céllal vesszük fel. A lakáshitelek célja kötött. Kizárólag új vagy használt ingatlan vásárlására vagy meglévő bővítésére, korszerűsítésére fordítható.

A lakáshitelek egy külön csoportját képezik a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek, amelyek feltételei megfelelnek a Magyar Nemzeti Bank kritériumrendszerének. Így például a hitelbírálat sokkal kedvesebb időt vesz igénybe, mert csak 15 nap lehet az értékbecslést követően, a folyósítás 2 nap. A kamat maximalizálva van, és akár fix kamatozással is választható, emiatt lényegesen kedvezőbb feltételek mellett igényelhető.

Építkezés

Ha azonban úgy döntesz, hogy inkább építkezel, és nem készen vásárold meg a kiszemelt ingatlant, lakáshitelt nem tudsz igényelni. Ilyen helyzetben egy speciális jelzáloghitel, az építési hitel lehet megoldás. Az építési hitel keretén belül a bankok az építkezésekkel kapcsolatban felmerülő költségek fedezésére nyújtanak finanszírozást. Azt azonban fontos tudnod, hogy ezeket a hiteleket szakaszosan folyósítják a pénzintézetek, tehát a hitel aktuális részletét csak abban az esetben kapod meg, ha az építkezésben az előírt készültségi fokot elérted.

Lakásfelújítás

Idén január elsejétől igényelhető az otthonfelújítási támogatás, melynek keretein belül az lakásfelújítással kapcsolatban felmerülő, számlával igazolt költségek fele, – legfeljebb 3 millió forint értékben – visszaigényelhetők vissza nem térítendő támogatás formájában. Ez azt jelenti, hogy ideális esetben egy hatmillió forintos támogatás felét az állam állja. A támogatás utófinanszírozású, ami azt jelenti, hogy először rendezned kell a számlákat, majd ezt követően igényelheted vissza az összes költség felét.

Abban az esetben, ha nem rendelkezel ennyi önerővel, Otthonfelújítási Kamattámogatott hitelt igényelhetsz egyetlen alkalommal. A hitel összege legfeljebb 6 millió forint lehet, a futamidő nem haladhatja meg a 10 évet, a kamat pedig évi fix 3 százalék lehet. Mivel a támogatás 2022. december 31-ig kérhető, érdemes megfontolni ennek a hitelnek a lehetőségét.

Adósságrendezés

Jelzáloghitelt azonban nem csak ingatlannal kapcsolatos élethelyzetek megoldására kereshetsz, hanem akár hitelkiváltásra is. A korábban igényelt, esetleg nem túl kedvező konstrukciótól, vagy több, kisebb hiteltől megszabadulhatsz egyetlen, optimális kondíciókkal rendelkező hitellel. A váltásnak köszönhetően havonta több tízezer forintot is megspórolhatsz.

Egyéb

Végül említést kell tennünk a szabadfelhasználású jelzáloghitelekről is. Mivel a legtöbbször ingatlanvásárlás miatt találkozunk a jelzáloghitellel, azt gondolhatnánk, azt gondolhatnánk, hogy az ingatlanfedezetes hiteleket kizárólag meghatározott célokra lehet fordítani. Ez azonban nem így van. Minden bank kínálatában megtalálható a szabadfelhasználású jelzáloghitel, amelyet megkötés nélkül arra fordítasz, amire csak szeretnél.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!