Lakásvásárláskor különösen szem előtt kell tartani azt az örökbecsű mondást, miszerint „Nem mind arany, ami fénylik.” Ezzel persze nem azt mondjuk, hogy mindenben kételkedjünk, de soha ne döntsünk elhamarkodottan, és a következő 5 kérdést minden esetben tisztázzuk az eladóval. Direkt olyan kérdéseket gyűjtöttünk össze, amelyek lehet, hogy elsőre nem tűnnek fontosnak, mégis nagyban megkönnyítik a döntést.

1. Miért adja el?

Számtalan oka van, hogy valaki miért szeretné eladni a házát, mint ahogyan annak is, hogy valaki miért szeretne vásárolni. Ugyanakkor ezt a kérdést érdemes feltenni még abban az esetben is, ha nem feltétlenül kapsz őszinte választ. Az eladás okából ugyanis következtetni tudsz arra, hogy az mennyire sürgős, azaz az ár mennyire alkuképes.

2. Annak idején őt mi fogta meg a lakásban?

Ez a kérdés nagyon szubjektív, mégis igen beszédes. A válaszból olyan dolgokat is megtudhatsz, amelyeket egyébként lehet, hogy nem tart fontosnak az eladó, ezért külön eszébe sem jutna elmondani, neked mégis megkönnyíti a választást, ha egy kicsit is bizonytalan vagy.

3. Volt-e bármilyen probléma korábban az épülettel?

Azt, hogy jelenleg van-e valamilyen gond a lakással, köteles elárulni az eladó, azonban a régebbi, már javított problémákról szeretnek hallgatni. Pedig annak ellenére, hogy egy esetleges hibát kijavítottak, az a jövőben még okozhat kellemetlenségeket, esetleg felújítást kell miatta végezni, ezért mindenképp kérdezz rá.

4. Milyenek a szomszédok?

Talán mondanunk sem kell, hogy mennyire meg tudja keseríteni egy-egy rossz szomszédi viszony a mindennapokat. És persze ennek az ellenkezője is igaz: egy kedves, segítőkész szomszéd hatalmas támasz tud lenni adott esetben. Jó tudni, hogy milyen a közösség, ahol nagy valószínűséggel hosszú évekig fogsz élni, ezért informálódj erről is.

5. Milyen a környék?

Végül pedig természetesen az sem mindegy, hogy maga a környék, a városrész milyen. Ha nem ismered, mert a városnak, falunak azon a részén még nem laktál sosem, érdeklődj: milyen a közlekedés, a közbiztonság, van-e a közelben bolt, gyógyszertár, óvoda, iskola. Ezek mind-mind igencsak komoly befolyásoló tényezők a választáskor.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!