Ha még sosem vásároltál lakást, azt gondolhatod, hogy nincs ebben semmi ördöngös: az ember kiválasztja álmai otthonát, ajánlatot tesz és megveszi. A valóság nem ennyire idilli. Írásunkkal végigmegyünk a lakásvásárlás négy alappontján, és összeszedjük, mi mindenre kell figyelned. Tarts velünk!

Ki korán kel, aranyat lel! Vagy mégsem?

Az elhatározást követi a tett, az első lépés pedig a keresgélés. Ha eddig még nem akartál lakást venni, és nem kerestél lakást, rá kell jönnöd, hogy ez korántsem olyan egyszerű feladat, mint amilyennek tűnik. A hirdetések gyakran még nyomokban sem tartalmazzák a valóságot, és sokszor távozol majd csalódottan a tett helyszínéről. Ez azonban ne szegje kedved!

Ne csak hirdetések alapján keress, járj nyitott szemmel, és érdeklődj. Érdemes időközönként elautókáznod arra, vagy sétát tenni azon a környéken, ahol ingatlant szeretnél vásárolni, látsz-e olyan eladó lakást, ami esetleg megfelelhet az elképzeléseidnek. Amennyiben ingatlanos segítségét veszed igénybe, részletesen mondd el, hogy milyen a te álomotthonod. Említsd meg az ismerősöknek, barátoknak, családtagoknak, munkatársaknak is, hogy lakást szeretnél vásárolni. Lehet neked tetsző eladó lakás a környékükön vagy az ismeretségi körükben is.

Ellenőrizd kívül-belül!

Végre találtál egy olyan ingatlant, ami hasonlít arra a lakásra, amit előzetesen elképzeltél? Remek! Nincs más dolgod, minthogy megnézd személyesen is. Erre ne sajnáld az időt! Életed egyik legfontosabb döntését hozod meg, ráadásul nem kevés pénz forog kockán, ezért nagyon alaposan nézd meg a kiszemelt lakást kívül, belül.

Gondold végig, hogy miket szeretnél megkérdezni, és kérdezz is a tulajtól. Érdeklődj az esetleges felújításokról, korábbi, már kijavított hibákról, a rezsiről, a környékről, a szomszédokról, és minden egyébről, amit te fontosnak tartasz. Mivel csak a látottak, valamint ez alapján tudsz választani, ezeknek a kérdéseknek igen nagy jelentőségük van.

Ajánlat: mikor, hogyan?

Mindenféle szempontból megfelel az ingatlan az elképzeléseidnek és a lehetőségeidnek is? Akkor itt az ideje ajánlatot tenni. Abban az esetben, ha ingatlanos segítségével intézed a vásárlást, írásban kell az ajánlatodat megadnod, és az alkudozást ő intézi helyetted.

Ha viszont egyedül intézel mindent, rád marad ez is. Ebben az esetben is azt javasoljuk, hogy inkább írásban add meg az ajánlatod, mert a későbbiekben erre lehet hivatkozni, és elkerülitek a félreértéseket. Egyértelmű számodra is, hogy mit ajánlasz, és az eladónak is, hogy mit vársz el tőle.

Még egy jó tanács: ha tényleg úgy érzed, hogy a kiszemelt ingatlan az igazi, ne várj túl sokat az ajánlattal. Érdemes minél hamarabb ajánlatot tenni, nehogy aztán egy gyorsabb érdeklődő lecsapja a kezedről álmaid otthonát!

Ügyvéd nélkül soha!

Ha sikerült megegyezni mindenben az eladóval, már csak a szerződés aláírása van hátra. Nagyon fontos, hogy ehhez minden esetben ügyvéd segítségét vedd igénybe, és az aláírás is az ő jelenlétében történjen meg. Nagyon sok kellemetlenségtől kímélheted meg így magad!

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!