Bizonyára már akkor is sejtetted, amikor belevágtál, hogy azért egy lakás megvásárlása nem olyan egyszerű, mint egy könyv vagy egy táska vásárlása. Számtalan kérdés, és akadály merülhet fel, köztük egy csomó olyan, amire álmodban sem számítottál, és lehet, hogy korábban még csak nem is hallottál róla. Ilyen lehet az is, ha egyszer csak azzal találod magad szemben, hogy fennmaradási engedélyre van szükséged.

Abban az esetben, ha egy ingatlan – vagy annak egy része – engedély nélkül, vagy nem az engedélynek megfelelően épült fel, az adott ingatlan jogilag nem is létezik, így nem is bejegyezhető. Valószínűleg ez az a mondat, amit a legkevésbé sem szeretnél hallani egy ingatlanvásárlási procedúra kellős közepén. Mit lehet ilyenkor tenni? Le kell bontani az ingatlant, neked pedig ugrik minden álmod?

Szerencsére a helyzet nem ennyire drasztikus, ugyanis a visszabontás a hatóságnak sem célja. Ilyen esetekben nyújt megoldást a fennmaradási engedély, amellyel a hatóság engedélyezheti az érintett ingatlan fennmaradását. A kérelmet az építésügyi hatósághoz kell benyújtani, az engedélyt pedig az önkormányzat jegyzője adja. Az eljárásra a hatóságnak 45 munkanapja van, emiatt ez igencsak meg tudja hosszabbítani az adásvétel folyamatát. Éppen ezért érdemes nagyon körültekintőnek lenni, ha egy olyan házat szeretnél megvenni, amit esetleg utólag bővítettek.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!