Ha lakásvásárlásra adod a fejed, tisztában kell lenned, hogy milyen költségekkel kell számolnod. Különösen igaz ez abban az estben, ha meghatározott keretből vagy kénytelen gazdálkodni, és a többségünk pénztárcája sajnos nem feneketlen. Hogy ne érjen kellemetlen meglepetés, mai írásunkban összegyűjtjük, hogy milyen kiadásokkal számolj a lakás vételárán felül.

Kétség kívül a legnagyobb pluszköltséget a vagyonszerzési illeték jelenti, ami az ingatlan értékének 4%-a, tehát akár többmillió forint is lehet. Jó hír azonban, hogyha a lakást CSOK igénybevételével vásárolod meg, ezt az illetéket elengedik. Érdemes ezzel a lehetőséggel élni, mert nagyon sok pénzt spórolhatsz meg.

A haza törvények értelmében csak akkor lesz érvényes az adásvétel, ha azt ügyvéd vagy közjegyző ellenjegyzi. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy már magát az adásvételi szerződést is ügyvéd készíti el, hogy biztosan minden szabálynak megfeleljen. Az ügyvéd költsége változó, de általában a vételár 0,5 és 3 százaléka között mozog. Ehhez jön még az ingatlan nyilvántartásának eljárási díja, azaz a földhivatali illeték, ami az előzőekhez képest már elenyésző, 6.600 forint. Mivel az esetek többségében ezt is az ügyvéd intézi, neki kell ezt is fizetni.

Szinte kivétel nélkül hitelre van szükségünk a lakásvásárláshoz, és nem feledkezhetünk meg arról, hogy ennek is vannak bizonyos költségei. A lakáshitel költsége mellett számolnunk kell az értékbecslő díjával, valamint a közjegyzői díjjal is.

Végül pedig említsük meg a felújítás költségeit. Vásárláskor bizony ezzel is kalkulálnunk kell, hiszen a legritkább esetben találunk olyan ingatlant, amelyikbe csak beköltöznünk kell. Az álomotthont először ki kell alakítanunk, ez pedig igen komoly kiadást jelenthet. Némi segítséget jelent a 2022. december 31-ig igényelhető otthonfelújítási támogatás, melynek részleteiről keress bizalommal!

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!