Egy ingatlan megvásárlása az egyik legnagyobb döntés életünk során, sőt, valószínű az egyik legnagyobb kiadás is(!), így érdemes alaposan megterveznünk és utánajárnunk – akár szakember segítségének igénybevételével -, hogy mik a lehetőségeink: milyen költségekkel számoljunk, és milyen támogatásokat tudunk kihasználni adásvételkor.

A költségek
A kiadásainkat tekintve számolnunk kell az alábbi listán szereplő tételekkel:

  • Vagyonszerzési illeték
  • Ügyvédi díj
  • Hitellel kapcsolatos költségek – ha van,
  • Esetleges ingatlanközvetítői díj 
  • Esetleges szakértői költségek


A vagyonszerzési illeték
Egymilliárd forint alatti ingatlan esetén – egységesen a vételár 4 százaléka, de legfeljebb kétszázmillió forint, viszont több kedvezmény és mentesség elérhető, így érdemes pénzügyi szakember segítségét igénybe vennünk, hogy a lehető legkisebb illetéket kelljen megfizetnünk.

Az illeték megfizetése nem azonnal a vásárlást követően történik, hiszen 30 napunk van az adásvétel megtörténtének bejelentésére – ezt általában az ügyvéd el is végzi – eztán elég a NAV határozat megérkezése után határidőre befizetnünk az illetékösszeget.

 
A hitellel kapcsolatos díjak
Ebben a kérdésben is mindenképp érdemes hitelügyintéző szakember segítségét kérnünk, hogy a számunkra legkedvezőbb bankfüggetlen konstrukcióval tudjunk élni. Ez egy hosszútávú döntés, ezért is érdemes a megfelelő időt rászánni és alaposan átbeszélni.

A hitelbírálathoz szükségünk lesz néhány olyan okiratra, melyek szintén költséggel jár(hat)nak, mint például az értékbecslés, az esetleges hitelfolyósítási és közjegyzői díj. – ezeknek mértéke a felvett összegtől is függ!


Az igénybe vehető kedvezmények, támogatások

Szerencsére nemcsak költségek, de támogatási lehetőségek is rendelkezésünkre állnak, ha lakásvásárlásról van szó. Élhetünk a CSOK vagy az újépítésű lakások illetékmentességével, de akár a cserepótló vétel illetékkedvezményével is, és bőven folytatható még a sor, de minden támogatás esetében meg kell vizsgálnunk saját pénzügyi, életkorbeli, vagyoni paramétereink alapján a jogosultság kérdését, ez az alapja egy-egy kedvezmény igénylésének.

CSOK illetékmentesség

Az idei évtől bevezetésre került az illetékmentesség azoknak, akik CSOK támogatás segítségével vásárolták ingatlanjukat, függetlenül az ingatlan vételárától.


Fiatalok illetékkedvezménye
Első lakás vásárlásakor lehetőségünk van – 35 év alattiként – illetékkedvezményre, ha az ingatlan összértéke nem haladja meg a 15 millió forintot.


Ha szeretnél bővebben tájékozódni és személyre szabottan megismerni a rendelkezésre álló támogatási lehetőségeket, akkor kérj szakértői segítséget, hogy könnyedén kiigazodhass a lakásvásárlással kapcsolatos pénzügyi kérdésekben és a lehető legkevesebb extra kiadással járjon az új lakás megszerzése.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!