Mi is az a haszonélvezeti jog?
A személyes szolgalmak egy fajtája, olyan jogviszony, melynél fogva a haszonélvezet jogosultja (haszonélvező) a más tulajdonában álló ingatlant vagy ingó dolgot birtokolhatja, használhatja és hasznait szedheti, de a jogviszony megszűnése után a dolgot állagának sérelme nélkül vissza kell adnia.

Jogszabály folytán vagy szerződéssel történő alapítással jöhet létre haszonélvezeti jog. Például, ha az egyik házastárs meghal, akkor a túlélő házastárs – jogszabály szerint – holtig tartó haszonélvezeti jog illeti meg. 

A szerződéssel történő jog alapításnál pedig a szerződő feleknek kell megállapodniuk, abban hogy a haszonélvezeti jog mennyi időre szól. A jog nem átruházható a haszonélvező részéről, nincs öröklődés így maximálisan a haszonélvező magánszemély haláláig szólhat. –  ezeket fontos tudni, ha olyan ingatlant szemeltünk ki, amire van bejegyezve ilyen jog.

Hol ellenőrizhetjük, hogy az ingatlanra haszonélvezet jog van bejegyezve?
Vásárlás előtt mindig kérjük ki a teljes tulajdoni lapot, amin az alapinformációk mellett a bejegyzett jogokat is tisztán látni fogjuk majd, így nem érhetnek kellemetlen meglepetések minket.

A haszonélvezeti joggal eladó ingatlanok
Általában alkuképesebbek, hiszen a vásárló félnek rugalmasnak kell lenni, ha van egy haszonélvező lakója az ingatlannak, így valószínűleg nem veheti rögtön birtokba az adott ingatlant, de a tulajdonjog attól még az övé lehet.
Ha szeretnénk üres ingatlanba beköltözni, de haszonélvezeti joga van egy magánszemélynek, akkor a megfelelő ellenérték felajánlásában gondolkozhatunk, ha ő lemond a haszonélvezeti jogáról ennek fejében. Viszont ezt mindenképp vegyük számba az előzetes árkalkulációnál, hiszen ilyen esetben erre is kell tőkével számolni, félrerakni! 

Fontos tudnunk azt is, ha a haszonélvezőnek ellenérték felajánlása mellett sincs lemondási szándéka, akkor nem kötelezhető erre. Ettől függetlenül az ingatlan adás-vétel megtörténhet, de meg kell várnunk a haszonélvezeti jog lejártát, mert ha az ingatlan használatáról van szó, akkor a haszonélvező szava a döntő.

Összességében azt is mondhatjuk, hogy a lényegi kérdésekben sokszor erősebb a tulajdonjognál a haszonélvezeti jog, a tisztánlátás miatt minden esetben kérjük szakügyvéd segítségét, mielőtt belevágunk egy ilyen ingatlan adás-vételbe!

Milyen célra érdemes haszonélvezeti joggal ellátott ingatlant venni?
Sokan befektetésként tekintenek az ilyen jellegű ingatlanvásárlásra, hiszen vásárlóként kedvezőbb áron hozzájuthat a megfelelő házhoz, melynek állaga nem romlik az állandó lakónak köszönhetően és – a haszonélvezeti jog megszűnését követően – egy értékálló ingatlana lesz, melynek sorsáról szabadon dönthet: magasabb áron eladhatja, beköltözhet vagy akár ki is adhatja egy albérlőnek.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!