Ha új lakásunkban – a beköltözés előtt – még felújítási/átalakítási munkákra lesz szükség, akkor bizony nehéz kiigazodni, hogy mi is pontosan a teendőnk, honnan induljunk el, milyen engedélyeket kell beszereznünk, kihez kell fordulnunk. A tisztánlátáshoz összegyűjtöttünk néhány tippet!

Engedélyek
Egy felújítás vagy lakásátalakítás megkezdése előtt a legfontosabb teendőnk, hogy megbizonyosodjunk arról: szükséges-e átalakítási engedély.
Tipp: A legtöbb önkormányzat ezt már honlapján feltünteti, így könnyen tájékozódhatunk. Fontos tudnunk – hogy ne érjenek meglepetések minket – , egyes önkormányzatok helyi építési szabályzatában eltérő, sokszor szigorúbb szabályrendszerrel találkozhatunk, mint az országos rendelkezésekben.
Általánosságban elmondható, hogy a belső építési munkák nagy többségéhez nincs szükség átalakítási engedélyre, kivéve ha a munka tartószerkezeteket is érinteni fog vagy hatással van a csatlakozó épület alapozására. Emellett műemléképületeknél és a védett helyeken található ingatlanoknál biztosan szükségünk lesz engedélyre az átalakítás megkezdése előtt.
Azonban biztosan nem lesz szükségünk engedélyekre az alábbi esetekben (részletes tájékozódás céljára: 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. melléklet):
– ingatlan helyreállítása, korszerűsítése, homlokzatának megváltoztatása, ha a tartószerkezetet nem érintik,
– az építmény utólagos hőszigetelése, nyílászárócseréje, homlokzati színezése,
– az új kémény létesítése,
– a homlokzathoz illesztett előtető felszerelése,
– a nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény építése (pl. kerti tároló),
– a kerti medence és tó építése,
– a napkollektorok, -elemek telepítése kapcsán.

Ötletek, tervek

Mire az ötletekből terv válik hosszú utat járhatunk be! Fontos, hogy minden esetben összegezzük lehetőségeinket, érdemes feltenni az alábbi kérdéseket:

  • Milyen anyagi korlátaim vannak? Tudok-e támogatást igénybe venni? Jogosult vagyok-e például Otthonfelújítási támogatásban részesülni?
  • Rendelkezésre áll-e segítség (pl. szakember a családban)?
  • Lesz-e megfelelő mennyiségű idő és energia a projekt befejezésére?
  • Milyen fennakadást okoz(hat), ha csúszik a kivitelezés?
  • Megvannak-e a megfelelő szakemberek az adott munkákra?

Ha tisztáztuk a kereteket, akkor jöhet a tervezés!
Tipp: ezt elsőként magunk is megtehetjük, az elvégzendő munkák mellé tervezzünk egy költségbecslést, majd nézzük meg, hogy van-e olyan ötlet, amiben képesek vagyunk kompromisszumot kötni, ha valami mégis drágább lenne. Következő lépésként a kialakult tervvel már érdemes szakembert felkeresnünk, aki segíteni tud majd azt realizálni.
Tipp: a részmunkák kapcsán pedig bátran kérjünk be több szakembertől árajánlatot – határidő megjelöléssel -, ha módunk van rá.

Ha mindez megvan, akkor jöhet is a kivitelezés. Ne feledjük el, ha elkészültünk, hosszú évekig élvezhetjük a végeredményt!

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!