A környék a fontos házvásárláskor vagy a ház állapota? Hogyan döntsünk ha álmaink lakása egy olyan környéken van, ahova nem szívesen költöznénk?

Ezekre a kérdésekre keressük a választ, igyekszünk támpontot adni a döntés meghozatalához.

Az ingatlanos szakember véleménye
Ha megkérdeznénk az ingatlanpiacon jártas értékesítőtől, hogy ő mit javasol: jó környéken rossz házat vagy rossz környéken a jó házat válasszuk-e, akkor a legtöbben azt fogják javasolni, hogy egy ingatlan esetében a legfontosabb tényező az elhelyezkedés.
Az eladandó ingatlan árának a meghatározásakor is a környék a legnagyobb értékalap, utána következnek az ingatlan adottságai. Ezért is tartja magát az általános vélemény, ha egy korszerűen felújított ház negatív megítélésű kerületben, körzetben vagy akár utcában helyezkedik el, akkor bizony sokkal nehezebb lesz eladni.


Egy jó helyen lévő, de felújítandó épületet válasszunk?
Ehhez a döntéshez ismernünk kell a magunk határait – főként anyagi szempontból. Ha logikusan belegondolunk, akkor egy igényesen kinéző, de rossz helyen lévő ház állapota az évek során romlani fog, míg a környék megítélése sem biztos, hogy pozitív lesz. De egy jó helyen lévő, felújítandó ingatlant helyrepofozhatunk, ha pénztárcánk is engedi.
Mielőtt megvásárolnánk egy nagy átalakításokat igénylő lakást, kérjük ki építész véleményét, nehogy vakvágányra fussunk. A tartószerkezeti falak bontása vagy nyílászáróval felszerelése szigorú engedélyezéshez kötött, sőt, nem is mindig kivitelezhető az épület stabilitása miatt. A vízvezetékek bolygatása és a csatorna áthelyezése is szabályozva van, ezért érdemes mindenképp szakemberrel konzultálni, hogy későbbi elképzelésünk megvalósítható-e.

Mindig a környék a döntő?

Ha a ház állapota szerkezetileg sérült, penészesedik vagy salétromos, esetleg csillagászati árú lenne a felújítása, akkor inkább legyünk türelemmel, idővel megérkezik a számunkra megfelelő ingatlan látókörünkbe.Figyeljünk arra, hogy egy nagy hírnévvel rendelkező kerület könnyen elcsábíthat minket, de ha sokat kell ingázni vagy pont a népszerűsége okán túl forgalmas, hangos, az megfelel-e nekünk a mindennapokban. Jövőbeni terveink és az adott infrastruktúra megléte, a várható közeli fejlesztések ismerete, mind-mind segíthetnek a hosszú távon számunkra és családunk számára legélhetőbb döntés meghozatalában.

Nézzük meg a mai állapotot!
Több olyan kerülettel és településrésszel is találkozhatunk, amik még régi hírnevük fényét használják ki – magasabban áraznak -, de a korábbi népszerűség napjainkra már igencsak megkopott. Érdemes helyiekkel beszélgetni, néhány hosszabb sétát megejteni a kiszemelt környéken, hogy megbizonyodhassunk élhetőségéről és reális értékéről.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!