A koronavírus járvány az élet minden területére hatással volt, így az ingatlanpiacot sem “kímélte”, az idei év a bizonytalanságé és a kivárásé volt, főleg a vidéki ingatlanokat tekintve. De nézzük meg közelebbről, hogy ez gyakorlatban mit jelentett az ingatlant eladóknak és vevőknek!

Egyetemi bérlakások és Airbnb
A fővárosban és több egyetemi városban, ahol a felsőoktatást igénybe vevő hallgatók bérelték lakásokat az év nagy részében, bizony a kihasználatlanság miatt – az online oktatásra való átállás okán – több főbérlő, tulajdonos inkább az ingatlan eladása mellett döntött.

Ugyanez elmondható az Airbnb rendszerében kiadott lakásokról is, amiket főleg külföldi szállásfoglalók vettek igénybe, akik a határzárak következtében nem jöttek a megszokott számban a fővárosba.
Ebből a két forrásból nagyot bővült a kínálat, egyre erősebb lett a piac, de elindult a túlárazás is, amihez a fokozott infláció és az építőipari anyagárak rohamos növekedése is hozzájárultak.


A nagyobb jobb?
Mivel a pandémia hatással volt szabadidős tevékenységeinkre is, sokkal nagyobb szerepet töltött be az otthonunk a mindennapokban, például az iskola és a munkahely biztosítását is átvette egy időre, átalakultak a vásárlói igények, más vált fontossá az otthonkeresőknek. 

A lakásoknak egyre több funkciót kell ellátni, így egyre nagyobb élettérre vágynak a  magyar emberek is, ez a négyzetméter igényekben is meglátszik. A nagyobb lakótérre irányuló figyelem már korábban érzékelhető volt, míg a 2011-es népszámláláskor 78 négyzetméter volt az átlag lakásméret, addig 2016-ban már 82 négyzetméter.


Vidék vagy Budapest?
Megfigyelhető az is, hogy sokan nyitnak a vidék felé, mivel a home office adta szabadság nem köt helyhez, így mobilabbak az  emberek, vidékről is el tudják végezni könnyedén a munkát, ahol a nagyobb terek, a természet közelsége és a nyugalom igazi vonzerővé vált.

Nem meglepő, hogy a nagy ingatlanpiaci értékesítők 2020-ban már 10-12%-kal kevesebb fővárosi ingatlant adtak el, mint egy évvel korábban. 2021-ben ez az arány szintén tartja magát, eközben a Balaton-parti kis- és nagy települések ingatlanai iránt megnövekedett a kereslet. A vidék népszerűségéhez nagyban hozzájárultak az otthonteremtési támogatások is!

Bizonytalanság?
A vidéki ingatlanpiacot jelenleg a kivárás jellemzi a legjobban, míg korábban az eladók akár 10-20%-os árengedményre is hajlandók voltak, addig mostanra inkább kivárnak, hogy közel a meghirdetett áron tudják értékesíteni ingatlanukat.
Azok döntenek jobbára az eladás mellett, akik úgy érzik, hogy csak áll a pénzük és nincs kihasználva az adott lakás, így megpróbálnak megszabadulni tőle minél hamarabb, mert ez a gyors pénzforrás tartalékot képezhet, ha újabb vírushullám következik.
Azonban a szakértők sem tudják pontosan, hogy mit tartogat a piac a következő évre, 2022-re: lehet stagnálás, elindulhat egy kisebb mértékű árcsökkenés, de az inflálódás miatt, akár még minimális áremelkedés is következhet.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!