Nemcsak mi magunk, de háziállataink is érzékenyek a hely- és környezetváltozásra, ők is ugyanúgy izgatottá válnak és stresszelhetnek egy-egy ilyen szituációban, de gazdiként sokat segíthetünk, hogy ez ne legyen így, ebben a cikkben ehhez mutatunk néhány tippet.

Miért lehet egy költözés stresses kedvenceik számára?
A kutyák és a macskák is ragaszkodnak területükhöz, tehát a költözés azt fogja jelenteni számukra, hogy a megszokott, kijelölt és felügyelet alatt tartott biztonságos helyről egy ismeretlen térbe, kertbe kerülnek.
Az új otthonukban ismeretlen szagokkal, hangokkal, ingerekkel találkoznak majd, melyek elsőre idegességet, nyugtalanságot válthatnak ki. Lehet, hogy a szomszédban másik kutya is van, ami szintén erősítheti ezt az érzést, az első időkben semmi sem lesz, ami teljes biztonságérzetet adhat nekik.

Mit csináljunk a költözés előtt?

Várjuk ki az utolsó pillanatot, amikor már valóban kedvencünk következik a szállításban, készítsük ehhez alaposan elő a szállítóeszközt, hogy ne kelljen feszült perceket várni. Ha kisállatunk nem szokott hozzá a szállítódobozhoz, akkor azt helyezzek el egy héttel korábban a lakásban, tegyük kényelmessé, hívogatóvá, hogy magától belemenjen.

Ha kutyáról van szó és közelbe költözünk, akkor járjunk többször arra reggeli vagy délutáni séta alkalmával, hogy lehetősége legyen ismerkedni kicsit a szagokkal és hangokkal.
Ne mossuk ki költözés előtt a játékokat, fekhelyet, szőnyeget, mert ezek jelentik majd a megszokott illatokat az új helyen állatainknak az első hetekben, amikor egyedül kell lenniük. Természetesen – ugyanezen okból – ezek lecserélésével is várjunk néhány hónapot.

A költözés előtti napok már igazán sűrűek lehetnek, de ennek ellenére is fontos, hogy tartsuk be a napirendet, ne maradjon el séta vagy a megszokott időben érkezzen a vacsora, mert már ez is kizökkentheti kedvenceinket.
Állataink minden rezdülésünkkel együtt élnek, így igyekezzünk nyugodtak maradni, mert az izgatottság, stressz hamar átragad rájuk.

A költözés napján

Ha már megvan a kiszemelt új ház, elindult a költözés, akkor mindenképp fontos, hogy házkiedvenceink az utolsóként érkezzenek oda, amikor már a megszokott berendezési tárgyaik, például a fekhely, a kaparófa, az alom vagy néhány játék, már elérhető számukra. – így azonnal otthonosabban érzik majd magukat, ez akár a stressz levezetését is segítheti.

Amennyire a körülmények engedik, tartsuk távol minden változástól kedvencünket, ha van olyan hely, személy, akinél szívesen tölti az idejét, akkor a költözés napjára vigyük el oda, így a pakolás nem feszélyezi majd.
Az új házban ne hagyjuk egyedül, kell neki a támogatás, jutalomfalatokkal vagy a kedvenc játék segítségével járjuk be az új otthon teljes területét. 

Előfordulhat, hogy kedvencünk, legyen szó macskáról, kutyáról vagy nyúlról vizelettel kezdi megjelölni az új helyet, ne szidjuk le, ez teljesen természetes, egy alkalomnál többször ritkán fordul elő.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!