Kéményseprőt látok, szerencsét találok!” – tartja a mondás, de nézzük meg, hogy mikor érdemes kihívni, mikor jön kötelező jelleggel és egyáltalán mit kell tudnunk a kéményünk karbantartásával kapcsolatban.

Kormos?
A fatüzelés nagyon hangulatos télen, meleg, bensőséges hangulatot varázsol bármely házba, de a fa égése közben sok anyag egyéb égéstermék is felszabadul, ami elkerülhetetlenül lerakódik a kémény falára.
A lerakódó anyagok bizony igencsak gyúlékonyak, olajos fekete, kormos, kátrányos réteget képezve a kémény belső falain. – ezeket kell időközönként szakszerűen eltávolítani és a kémény falát megtisztítani.

Kívülről érkező szennyeződések
Nemcsak a házból érezhetnek szennyező anyagok a kéménybe, hanem kintről is, például falevelek, ágak, madárfészkek vagy kártevők formájában. A kémény természetesen tűzálló anyagból készül – minden esetben, de a belekerült és lerakódott anyagok már nyúlékonyak lehetnek, amik a hő hatására kéménytüzet is okozhatnak.

A kéménytűzről…
Hogyan néz ki? Mit tapasztalhat a házban lévő? 

Az áthevült anyagok elsőként pattogva, durrogva kezdenek el izzani, majd a lángok a kémény tetején válnak láthatóvá, mindaddig a belső térben ezt lehet, hogy csak néhány kicsapó szikra jelzi a bentlakóknak. Az átmelegedő környezet, falak és esetleges fagerendák miatt hamar tűz alakulhat ki.
Bár manapság igen ritka az ilyen eset, de érdemes tudni, hogy a kéménytüzet nem szabad elkezdeni vízzel oltani, ezt a szakemberekre kell bízni, hiszen a forróság miatt a víz azonnal gőzzé válik, ami a kürtőbe jutva feszítő robbanást idézhet elő, egy ilyen tüzet a tűzoltók tudnak eredményesen eloltani a kürtőn keresztül bejuttatott vízzel.

Mikor kell ellenőriztetni?

A fatüzelést kivezető kéményeket minden fűtési szezon előtt át kell nézetni, ha alaposak akarunk lenni, akkor ezt a fűtésszezon közepén is érdemes megismételni. Gondolkozzunk előre, már a meleg hónapokban kérjünk a kéményseprőtől ellenőrzésre és tisztításra időpontot, hiszen ha valami javítanivaló akad, akkor azzal nem jó a fagyos idő beköszöntekor szembesülni, mert akár hetekig tarthat a szerelés, illetve a szakemberek is leterheletek ebben az időszakban.

Magától jön a kéményseprő? Vagy mi kérjük?
Könnyen hozzászokhattunk korábban, hogy a kéményseprő évente vagy kétévente meglátogatott minket ellenőrzésre, figyeljünk arra, hogy ma már ez nem így van.
3 éve már az ingatlantulajdonos kötelessége kérni az ellenőrzést és tisztítást – ami a legtöbb esetben ingyenes a családi házakban -, a társasházakba azonban még mindig automatikusan érkezik a kéményseprő, ott nem kell külön kérni az ellenőrzést!

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!