A CSOK támogatás és a Babaváró kamattámogatott hitel kapcsán sokakban merül fel a kérdés, hogy mi történik, ha nem teljesülnek a szerződésben meghatározott gyermekvállalási feltételek a határidőig. Vizsgáljuk meg közelebbről a kérdést!

Gyermekvállalás a CSOK-nál?
A Családi Otthonteremtési Kedvezmény 2015 óta sok párnak, családnak nyújtott már segítséget a lakás- és házvásárlásban. Mi történik akkor, ha nem születnek meg a gyermekek? (A határidőt tekintve egy gyermek vállalásakor négy év, két gyermek esetén összesen nyolc év áll a párok rendelkezésére – a szerződés szerint.)
Ha a gyermek/ek nem születnek meg ez idő alatt, akkor a jegybanki alapkamattal (2021. december 15-től ez 2,4 százalék) terhelve kell visszafizetni a támogatást.

Mitől függ, hogy mekkora összeget kell visszafizetni a CSOK-nál?

Szerződésszegés esetén ez több tényezőtől is függ, pontos tájékoztatást minden esetben a folyósító bank tud erről adni, de kiindulásnak ezek a változók fontosak:

  • Milyen összegű támogatást igényeltünk?
  • Mi az oka a támogatás visszafizetésének?
  • Pontosan mikor vettük fel a támogatást?
  • Kell-e késedelmi kamatot fizetnünk?
  • A támogatás mellé igénybe vettük-e a kamattámogatott lakéshitelt vagy sem?

A három gyermeket vállalókra más szabályok vonatkoznak, ha a tíz év alatt nem vagy csak részben teljesül a támogatás feltétele, akkor bizony magasabb büntetőkamattal kell számolniuk: a jegybanki alapkamat ötszörösével terhelt összeget kell visszafizetniük. 2021 januárjától a CSOK-ot igénylőknek a vagyonszerzési illetéket is elengedik, viszont a szerződésszegés alkalmával ezt is meg kell téríteni a NAV felé. Ennek az összegét az adásvételkor érvényes ingatlanérték alapján számolják, ez az illeték jelenleg a vásárlási összeg négy százalékát jelenti.

Hogyan kell visszafizetni?

Felmerülhet a kérdés, hogy ezeket az összegeket egyben vagy részletekben is megfizethetjük-e. Az alapelv szerint egyben. De lehetőség van részletfizetést is igényelni, ha anyagi helyzetünk úgy kívánja. Fontos, hogy a részletfizetést igényelni kell, méghozzá a visszafizetés elrendelő határozat kézhezvételét követő 30 napon belül.  


Gyermekvállalás a Babavárónál?
Ez a hiteltermék azzal támogatja a gyermekvállalás előtt lévő házaspárokat, hogy öt évig kamatmentesen törleszthetik a hitelt, a születendő gyermekek számától függően pedig egyéb kedvezményekre is jogosultak.
Ha nem születik gyermek öt éven belül, akkor az addig igénybevett kamattámogatást egy összegben kell visszafizetni,  a futamidő hátralévő részében pedig magasabb kamattal terhelve kell folytatni a fennmaradó hitelösszeg törlesztést.

Mi történik, ha öt éven kívül születik gyermek?
Jó hír, hogy a Babaváró gyermekvállalási támogatást még így is igénybe tudja venni a házaspár, azonban a kamattámogatás ekkor már nem fog újra életbe lépni. Tehát ha két gyermek születik, akkor a fennálló tartozás 30 százalékát ugyanúgy elengedi az állam, ha harmadik gyermek is érkezik a családba, akkor pedig a teljes fennálló tartozás elengedésre kerül.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!