Minden ingatlantípusra érdemes biztosítást kötni, de alapvetés, hogy lakásunk rendelkezzen ilyennel, hiszen bármilyen kellemetlenség történhet, ezek rendezésében pedig nagy könnyebbség, ha biztosításunk fedezi.
Ha már régóta ugyanazt a biztosítási konstrukciót vesszük igénybe, akkor mindenképp aktuális körbenézni a piacon, hogy milyen lehetőségeink vannak még. Hogyan tegyük ezt meg? – ebben segítek a mostani cikkben!

Jó tudni!
Ha szolgáltatót váltanánk, akkor erre egy évben egyszer van lehetőségünk, tehát mindenképp legyünk alaposak és körültekintők, mielőtt meghozzuk a döntést. A felmondási szándékot pedig a biztosítási évforduló előtt 30 nappal jeleznünk kell a biztosítónknak, kivéve persze ha elköltözünk az ingatlanból, akkor érdekmúlás jogcímen van erre lehetőségünk az érdekmúlás hatályba lépésének – pl. az ingatlan eladásának – napjától.

Módosítás?
Vannak olyan élethelyzetek, amik nem váltásra, de csomagmódosításra adhatnak okot, például ha a lakás értéke egy felújítás miatt növekszik, akkor bizony módosítani kell a biztosításon, hogy ne a régi értéknek megfelelően számoljon, ha megtörténik a kár. Ebben az esetben nem kell felmondanunk a korábbi biztosítást, elegendő egy szerződésmódosítás, szolgáltatón belül ezt általában rugalmasan, az év bármely szakaszában megtehetjük.


Milyen időközönként érdemes megnézni más szolgáltatók ajánlatait?
Általában 2-3 évente érdemes alaposabban körbejárni, hogy mely biztosító milyen csomagokat, milyen kondicióval és költséggel kínál. Lehet, hogy találunk kedvezőbbet vagy jobb feltételeket adót, ekkor érdemes váltani.
A váltás oka lehet még az értéknövekedés (pl. felújítás vagy új értéktárgyak), a kiegészítő fedezetek megjelenése (pl. kisállat-biztosítás), illetve igényeink és keretünk megváltozása is.

Rejtett költség?

A felmondás előtt mindig nézzük meg, hogy vannak-e következményei a váltásnak, például ha kedvezményes díjszabást kaptunk hűségünkért, 2-3 évre lemondtunk a felmondási jogunkról korábban, de ez időn belül váltanánk, akkor az addig igénybevett díjengedmény megfizetését követelheti majd biztosítónk.

Mi történik, ha előre befizettük, de elköltözünk?
Ha az éves díjat előre szoktuk rendezni, akkor belefuthatunk olyan esetbe, hogy ez idő alatt eladjuk az ingatlant és akár több havi díjjal is kijjebb lehetünk.Ez a gyakorlatban szerencsére nem így működik, nem fizetünk feleslegesen, ilyen esetben a biztosító mindig visszautalja a díj időarányos részét, emiatt nem kell aggódnunk.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!