Ha éppen most vásároltatok lakást, házat vagy éppen egy ráncfelvarrás férne már rá a régire, akkor aktuális a felújítás kérdése. Az előzetes tervezés igen fontos része ennek a folyamatnak, hiszen ezzel nemcsak időt, de pénzt is megtakaríthatsz! Nézzük meg, hogy mire érdemes figyelni mielőtt felújításba kezdenénk.

Mikor érdemes lakásfelújításba kezdeni?
Általánosan a tavaszi és őszi munkálatok a legkényelmesebbek, amikor nincs se túl hideg, se túl meleg, így nem szükséges például a párásítás vagy a fűtés, ha speciális igényű anyagokkal dolgoznak a kivetelezők. Természetesen egy-egy kisebb renoválás bármely évszakban elvégezhető, csak kicsit nagyobb odafigyelést igényelhet.


Költségtervezés – hogyan?
Az egyik legnehezebben tervezhető tényező napjainkban, hiszen az alapanyagárak és a munkadíjak is dinamikusan változnak, ezért mindenképp hagyjunk a bekért árajánlatokban megjelölt összegekre még plusz mozgásteret, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések. Ha kivitelezővel végeztetjük el a munkát és nem magunk vágunk bele a felújításba, akkor a fent említett árajánlatok lesznek a kiinduló tényezők. Ha magunk végezzük el a felújítást, akkor alaposan utána kell érdeklődnünk, hogy mely anyagok mennyibe kerülnek majd.

Támogatással? A költségtervezéskor érdemes annak is utánajárni, hogy milyen támogatásra lehetünk jogosultak, 2022 év végéig például még igénybe vehető az Otthonfelújítási támogatás, ami nagy segítség lehet a gyermeket nevelő családok részére, hiszen egy vissza nem térítendő lakáscélú, otthonfelújítási állami támogatásról van szó.

Kivitelezők, szakemberek kiválasztása?
Referenciamunkát biztosan találunk egy-egy szakamber online profilján, ez már segíthet abban, hogy kiket érdemes felhívnunk, emellett érdemes ismerősi ajánlást is kérni.
Mindig kérjünk több helyről árajánlatot és pontosítsuk, hogy nekünk nagyjából mikor lesz szükségünk a munkára, hiszen ez máris támpont, hogy egyáltalán alkalmas-e akkor a szakembernek. Végül a személyes felméréskor hallgassunk megérzéseinkre, fontos, hogy meglegyen az összhang a szakemberrel, válasszunk olyat, aki szimpatikus és szakmailag is megbízható.


Mi a felújítási folyamatok helyes sorrendje?
Nézzük sorban:

1. Az alapos tervezés.
2. Rombolás, bontás.

3. Falazás, új válaszfalak felhúzása.

4. Nyílászárók cseréje.
5. Vezetékek cseréje.

6. Padlóburkolás.

7. A falak vakolása, javítása, glettelése.
8. Csempézés.

9. Falak festése.

10. Szerelvények felfúrása.Ha mindennel megvagyunk, akkor már csak egy alapos takarítás és a tér berendezése van hátra, utána pedig élvezhetjük a frissen elkészült otthon melegét!

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!