Új otthonunkban – ha nem igényel hatalmas felújítást – , akkor is biztosan akad néhány teendőnk, hogy valóban magunkénak érezzük, ha már a beköltözés előtt személyesebbé varázsoljuk, akkor nem lesz idegen érzésünk már az első néhány ott töltött napon sem. Nézzük hát, hogy miként varázsoljunk az új lakásból otthont!

  1. A nagyobb munkák!

Az első és legfontosabb teendő, hogy a nagyobb felújítási munkákat eredményesen elvégezzük vagy elvégeztessük a kivitelezővel, a vezeték és nyílászárócsere, a burkolatok cseréje mind-mind ilyenek. Bár már itt is sok fontos döntést kell meghozni, de az ezután következő munkafolyamatok határozzák meg leginkább a beltér küllemét, melegségét, így azokat sem szabad félvállról venni.

Tipp: végezzünk alapos pénzügyi tervezést ezek előtt, ha nem futja mindenre, akkor logikusan priorizáljunk a listán. A felújítás előtt érdemes tájékozódni a támogatási lehetőségekről is!

2. Színezzük újra!
Míg a fix, körülményesebben cserélhető járólap és a csempézés esetében érdemes semlegesebb színekben gondolkozni, hogy évek múlva is jól kombinálhatók maradjanak, addig a festésnél lehet bátran játszani ezekkel, hiszen azt akár mi magunk is könnyedén átkenhetjük, ha változik az ízlésünk. Kedvelt árnyalataink átgondolt használatával máris hívogatóbbá válik új otthonunk.

3. Dobjuk fel a bútorokat!
Előfordulhat, hogy a lakásban, amit vásároltunk korábbról is bent marad néhány bútor, a selejtezés előtt érdemes alaposan felmérni, hogy egy kis frissítéssel, átalakítással, átfestéssel mely darab tehet még jó szolgálatot. Ha a felújítás nagyobb falat, mint amennyit anyagi kereteink engednek, akkor ez nagyon nagy segítség lehet az első időben, hiszen egy festék néhány ezer forintból megvan, míg egy új vagy használt bútor több tízezres plusz költséget jelenthet.

4. Frissítsük a lakástextileket!
Ha kész a fal, elrendeztük a nagyobb, funkcionális bútorokat, akkor jöhetnek a lakástextilek, melyek segíthetnek egy eklektikus térben harmóniát teremteni, az egyhangú tereket pedig feldobni. A jól megválasztott függönnyel, rolóval, lapfüggönnyel, ágytakaróval, díszpárnával és asztalterítővel máris a saját ízlésünkre formálhatjuk a teret. Ráadásul ezeket a legkönnyebb lecserélni egy későbbi stílusváltáskor.

5. Az otthonos apróságok!
A végső simítás a szekrények berendezése, az apró kiegészítők helyének a megtalálása, ez már csak hab a tortán, amivel zárhatjuk a felújítást, és maximálisan birtokba vehetjük új otthonunkat.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!