Frissen költöztél be vagy már évek óta ott élsz, de ráférne otthonodra egy korszerűsítés, felújítás? Akkor olvasd végig tippjeinket, összegyűjtöttük, hogy milyen buktatókat kerülj a munkák alatt!

1. A rossz sorrend!
Az előzetes tervezés hiánya rossz felújítási sorrendet eredményezhet, kezdd az alapoktól és haladj logikusan a munkákkal, például nem érdemes a villanyvezetékek újrahúzása előtt elvégezni a festést, az ilyen és ehhez hasonló esetek, csak dupla munkát eredményeznek.

2. Legyen tartalékod!

Inkább haladj kisebb lépésekben, de legyen mindig extra pénzösszeg a hátad mögött, amivel a nem várt kellemetlenségek, az extra kiadások fedezhetők, nincs is annál kellemetlenebb, ha egy félig szétbontott lakásban kell eltölteni a mindennapokat.

3. Ha támogatással vennéd igénybe!
Az otthon felújítási támogatás akár hárommillió forint vissza nem térítendő összeget jelenthet a lakáskorszerűsítésre, ha ezt is kihasználnád, akkor több mindent szem előtt kell tartanod:

  • akkor leszel jogosult, ha legalább egy gyereket nevelsz, egy év folyamatos tb-jogviszonnyal rendelkezel és igazolt a köztartozás mentesség,
  • figyelned kell a határidőkre, hiszen a támogatás: 2022. december 31-ig érhető el,
  • a pénzt mindig utólag kapod meg, így előfinanszíroznod kell,
  • az elvégzett munkák igazolásához a MÁK-hoz a számlákat online be kell nyújtani,
  • figyelj oda az alapanyagdíj és munkadíj megfelelő arányára, a támogatás ezt is előírja!

4. Válassz jó mesterembert!

Napjainkban ez az egyik legnehezebb feladat! A megfelelő döntéshez mindig nézzük meg a szakember referenciáit és hagyatkozzunk megérzéseinkre, ha nem szimpatikus a személyes találkozó alatt, akkor keressünk mást.
Tipp: Soha ne adjunk túl nagy előleget és minden pénzátadásról írjunk papírt, hogy biztosítsuk magunkat!

5. Válassz minőségi alapanyagokat!

Egy silány alapanyagokkal elvégzett felújítás korántsem lesz olyan tartós és hosszú távú, mint amire terveznénk, az évek során sokkal többet spórolhatunk, ha nem kell folyamatosan az előjövő hibákra koncentrálni és kijavítani.

Tipp: sokan elkövetik azt a hibát is, hogy kevés alapanyagot rendelnek, például annyi csempét mely pontosan elegendő az adott felületre, ez két okból sem jó taktika, először is biztosan lesznek leeső darabok, így nem lesz elegendő a felületre. Másrészt később nagyon jól jöhet, ha egy kijavítás alkalmával van még ugyanolyan színű alapanyag, amelyet felhasználhatsz!

+1 Ásd bele magad!Ha kivitelezőre bízod a felújítást, akkor sem engedheted meg magadnak, hogy legalább felszínesen ne értsd a munkafolyamatokat, a tevékenységeket. Légy jelen, nézd meg a haladást, kérdezz és olvass utána, így nem érhetnek meglepetések.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!