Az otthonfelújítás támogatás keretében akár 3 millió forint is visszajárhat a lakóingatlan felújítás költségeiből mindazoknak, akik saját tulajdonú házukban, lakásukban 25 év alatti gyermeket nevelnek. A cikkben összegyűjtjük, hogy mire kell mindenképp figyelni a támogatás beadása előtt.

Ki jogosult az otthonfelújítási támogatásra?

A legfontosabb azt tudnunk, hogy jogosultak lehetünk-e a támogatásra, aki szeretné elolvasni a támogatás kiírását az kattintson ide. Most pedig vegyük sorra, hogy mik az alapvető kritériumok: Ki igényelheti a támogatást?

  • aki nagykorú, cselekvőképes, magyar állampolgárságú személy,
  • aki legalább egy 25 év alatti gyermeket nevel saját háztartásában,
  • aki magyarországi tb-jogviszonnyal rendelkezik,
  • akinek legalább 1 éves összefüggő tb-jogviszonya van – együttes igénylők esetén elég az egyik félnek teljesíteni ezt a feltételt
  • aki nem rendelkezik köztartozással,
  • aki(k) egyedülálló, házas, elvált vagy élettársi kapcsolatban él,
  • aki(k)nek legalább egy éve lakóhelyéül szolgál az adott ingatlan, vagyis állandó lakcímmel rendelkezik oda, ez vonatkozik a gyermekre is!

Mire figyeljünk a támogatás benyújtásakor?

Felújítás után, az utolsó számla kézhezvételétől számítva 60 napon belül adhatjuk be a számlákat – a támogatás utófinanszírozású, tehát a teljes költséget a felújítónak kell megelőlegezni. A támogatás egyszer vehető igénybe, tehát az összes számlát egy alkalommal kell benyújtani. 

Az otthonfelújítási támogatás 2022 december végéig elérhető! Jó tudni, hogy teljes elutasítás esetén van lehetőség ismételten benyújtani az igénylést a fenti határidőn belül, illetve néhány esetben egyszeri alkalommal hiánypótlás is tehető!

Hogyan nyújtható be a támogatási igény?
Erre több lehetőség is adódik: a Magyar Államkincstár elektronikus felületén a megfelelő formanyomtatványon, postai úton vagy személyesen a kormányablaknál. Az igénylés során kelleni fog a vállalkozói szerződés, anyag- és munkadíjról szóló számlák és a számlaösszesítő, illetve a pályázati kiírásban szereplő egyéb dokumentumok és nyilatkozatok. 
Az 50%-os szabály
A támogatás összege maximum 3 millió forint, a számlákkal igazolt munkálatok díjának a felét igényelhetjük vissza, így 6 millió forintos felújítási költségnél jár a teljes összegű támogatás. Talán a legfontosabb kritérium, melyre oda kell figyelni, hogy a támogatás fele-fele arányban igényelhető az anyagköltségre és munkadíjra! A támogatható építési tevékenységek listáját a pályázati kiírás részletesen tartalmazza, ezt mindenképp érdemes átolvasni már a felújítás tervezésekor.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!