Sokan élnek ezzel a lehetőséggel, hiszen akár 3 millió vissza nem térítendő támogatást is jelenthet egy otthon kapcsán. Az igénylést magunk is beadhatjuk, az első és legfontosabb tudnivaló, hogy ezt a munkák elvégezte után kell megtennünk, maximum az utolsó számla kiállítását követő hatvanadik napig.

Milyen munkálatokra igényelhető a támogatás?

Szerencsére igen széleskörűen találunk a pályázati kiírásban felújítási és korszerűsítési munkálatokat, melykre igénybe vehetjük a támogatást. 

Néhány példa: 

  • víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső, illetve külső hálózatának kiépítése vagy cseréje,
  • fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
  • napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje,
  • beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje.

Először győződjünk meg arról, hogy az általunk tervezett/elvégeztetett munkát beletartoznak-e a támogatható tevékenységek körébe.

Elegendő a számlák gyűjtése?

Nem, a pályázati kiírás tartalmaz egy vállalkozói szerződést, melyet a kivitelezőkkel ki kell tölteni, ezt is szükséges beadni az igényléskor, természeten emellett a számlák és a számlaösszesítő is kell.

A megfelelő arányok!

Nagyon fontos kitétel a felújítási költségek visszaigénylésekor, hogy a költségek fele-fele arányban legyenek megosztva az anyagdíj és munkadíj tekintetében. A támogatás a felújítás felét állhatja utólag, így a maximális összeg visszaigénylésére akkor van módunk, ha az egész felújítási költség elérte a 6 millió forintot. Fontos, hogy a támogatást utólag tudjuk igényelni, így előfínanszíroznunk kell a munkálatokat.

Meddig érhető el a támogatás?

Ha szeretnénk igénybe venni, akkor időben kell lépni, hiszen a konstrukció 2022 december végéig érhető el, még nem késő belevágni, de nem érdemes halogatni a korszerűsítést, ha igényelnénk az otthonfelújítási támogatást házunkra, lakásunkra.

Kinek kell beadni az igénylést?

Az igénylést a Magyar Államkincstárhoz kell benyújtani, ennek több módja is rendelkezésre áll, elérhető elektronikusan is az a formanyomtatvány, melyet a megfelelő mellékletekkel feltölthetünk, de intézhetjük postai úton, illetve személyesen a kormányablakokban is ezt. Fontos, hogy hiánypótlásra egyszer van lehetőség a kiírásban szereplő határidőn belül, ezért többször ellenőrizzük le, hogy minden dokumentum és melléklet biztosan rendelkezésünkre áll-e.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!