Természetesen mindenki a legjobb időszakra szeretné ütemezni a ház- és lakásvásárlást, amikor az árak nincsenek az egekben, hiszen legtöbbször így is több tízmillió forintos kiadásról beszélünk egy ingatlanvásárlás kapcsán. Nézzük meg, hogy mire számíthat egy lakásvásárló, ha idén vásárolna ingatlant!

Folytatódó drágulás? – Minél hamarabb, annál jobb?

A legtöbb szakértő az év első időszakára a folytatódó drágulást jelzi előre, ez értendő a  hitelkamatokra és az alapanyagárakra is, ráadásul a jegybank a magas infláció miatt előreláthatóan továbbra is folytatni fogja az irányadó kamatok emelését.

Mit mutat az első negyedév?

A legnagyobb ingatlanpiaci portálok szerint a 2021-es februári kínálathoz képest csökkent az idei, a szomszédban kitörő háború pedig a kereslet visszaesését ereményezte, így most stagnálónak mondható piac. Kisebb a kereslet és kisebb a kínálat is az egy évvel korábbihoz képest, óvatosabbá váltak a vevők és az eladók is.

A jövőre vonatkozóan ez azt jelentheti, hogy a konfliktus rendeződése után, egyszerre, nagy volumenben élénkül majd meg a piac, sok ingatlan kerül ki és a kereslet is növekszik majd.

Mely települések és ingatlanok népszerűek?
Továbbra is a Balaton környéki, illetve az agglomerációkban található ingatlanok lesznek népszerűek, főleg a használt lakások, ezeknek az ingatlanoknak az ára gyorsabban emelkedhet, mint egyéb területeken.

Mi a helyzet a telekárakkal?
Az 5%-os ÁFA kedvezményt az új építésű ingatlanokra azok vehetik igénybe, akik 2022 végéig megkapják az építési engedélyt vagy megteszik az egyszerű bejelentést, emiatt bizonyára megélénkül a kereslet a telkekre, melyeknél így áremelkedés várható. Leginkább a nagyvárosi agglomerációk telkei a népszerűek, a kertvárosi részek, a kínálat folyamatosan szűkül, így többen árrobbanást is emlegetnek a következő hónapokkal kapcsolatban.


Az állami támogatások iránti nagyobb kereslet

Ennek oka az is lehet, hogy több ingatlan célú támogatás határideje lejár 2022-ben, ez jelenthet extra keresletet ezekre a támogatásokra. A falusi CSOK-ot az év közepéig, a lakásfelújítási támogatást és a Babaváró kölcsönt pedig az év végéig lehet igényelni.

Elképzelhető, hogy lesz hosszabbítás némely támogatásra, de erről még nem érkezett hivatalos kommunikáció, így aki nem szeretne lemaradni, az biztosan igyekszik idén igénybe venni ezeket a támogatásokat.
Az idei évben tehát a tovább folytatódhat az emelkedés – az infláció hatására is, továbbra is népszerűek a balatoni és a nagyvárosi agglomeráció használt ingatlanjai. Az év végén kifutó állami támogatásokra megnőhet a kereslet, emellett a telekárak robbanásszerű emelkedése is megtörténhet az 5%-os ÁFA támogatás év végi megszűnése miatt.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!