Amikor házvásárlás előtt állunk és hitellel vennénk meg álmaink otthonát, nehéz eldönteni, hogy először a hitelképességünknek járjunk-e alaposan utána vagy kezdjünk el azonnal ingatlanokat nézni, és ráérünk utána felvenni a kapcsolatot hitelügyintézővel. Ebben a cikkben összegyűjtöm, hogy milyen sorrendben érdemes elindulni, ha hitelre van szükségünk az ingatlanvásárláshoz.

Hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések!
Érdemes tisztában lenni az anyagi lehetőségekkel, terhelhetőséggel, azokkal a szempontokkal, melyet a bank is figyelembe vesz a hitelképesség megállapításakor. Így a címben feltett kérdésre a válaszom: előbb nézzünk utána, hogy mennyire vagyunk hitelképesek! Ebben segítségünkre lehet egy független hitelügyintéző szakember, aki előzetesen elmondja, hogy milyen összeggel terhelhető a fizetés, és ha támogatást vennénk igénybe, akkor milyen paramétereknek kell megfelelnie az ingatlannak, illetve sok hasznos információt megoszt még velünk a folyamat kapcsán. 

Ezekkel már tudatosabb ingatlankeresők lehetünk, rengeteg időt spórolhatunk, hiszen akár már telefonban, de az is lehet, hogy a hirdetés szövege alapján megtudhatjuk, hogy az adott ingatlan hitelezhető-e számunkra. Ez különösen fontos, ha CSOK-támogatást vagy CSOK-hitelt, esetleg Falusi CSOK-ot is igénybe vennénk, hiszen külön feltételrendszernek kell megfelelni ekkor a háznak/lakásnak, ilyen például a minimum négyzetméter kiírás vagy a fűtési rendszerre vonatkozó kritériumok. Ha ingatlanközvetítő szakemberrel van dolgunk, akkor rá is kérdezhetünk, hogy ezeknek a paramétereknek megfelel-e az ingatlan, ő valószínűleg tudni fogja erre a választ.

Hogyan tovább?

Ha megvan a kiszemelt ingatlan, ami megfelel minden feltételnek és szeretnénk megvásárolni, akkor újra bankunk hitelügyintézőjéhez vagy független hitelszakértőhöz fordulhatunk, akik a kereseti paraméterek és az ingatlan adatai alapján segít beadni a hitelkérelmet. A szakember tisztázza azt is velünk, ha még szükséges bármilyen dokumentumot beszerezni ehhez a folyamathoz, sőt, akár kamatkedvezményt is igényel az adott banktól, hogy a legjobb feltételek mellett jussunk hozzá a hitelhez. Fontos, hogy mi magunk is tájékozottak legyünk, bátran kérdezzünk, hiszen jó, ha tisztában vagyunk a folyamatokkal, határidőkkel.
Szerencsére ma már a hitelügyintézési folyamat igen gyors, a kérelem leadását követően az értékbecslő felméri a kiszemelt ingatlant, megadja a becsült értékét, ami a banknak biztosítja a jelzálog fedezetet, ha ez rendben van és a jövedelmi helyzetünk szerint alkalmasak vagyunk az adott hiteltörlesztő részletet törleszteni, akkor a hitelbírálat akár 2-4 hét alatt eredményt hozhat és nincs más hátra, mint birtokba venni álom otthonunkat!

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!