Idén több családtámogatási kedvezmény és támogatás ér véget vagy alakul át, ebben a cikkben összegyűjtöm, hogy milyen határidőkre érdemes figyelni, ha élni szeretnél ezekkel!

CSOK, Falusi CSOK és CSOK-hitel

A CSOK egy vissza nem térítendő támogatás lakáscélra, mely a melynek összege a gyerekszámtól és a lakáscéltól nagyban függ: 600 ezer, de akár 10 millió forint is lehet, ezen kedvezménynek egyelőre nem ismerjük a kivonási határidejét, így itt nem kell kapkodni.
Azonban a Falusi CSOK 2022 június 30-áig igénybe vehető igénybe a kedvezményezett listában szereplő falvakban, településeken.
A vissza nem térítendő támogatás mellé igénybe vehető CSOK-hitel kedvezményes kamatozású, egyelőre ez is elérhető marad.

Új építésű lakások vételárának ÁFA-támogatása
Ez a konstrukció lehetőséget adott arra, hogy az új építésű lakások vásárlására mindössze 5% ÁFA-terhesek legyenek, ettől a kedvezménytől is év végén búcsúzunk. Jó hír azonban, hogy a 2022-ben építési engedélyt kapott projektek, melyek 2026 december végéig felépülnek, szintén alkalmazható még ez a kedvezmény, akkor is ha vételár megfizetése részletekben történik.

Adó-visszatérítési támogatás
Amennyiben CSOK-támogatást igénybe vétele történt újépítésű lakásvásárláskor, akkor az 5%-os adóvisszatérítést 2022 december végéig vissza lehet igényelni. Ugyanez vonatkozik az építkezésekre is – 5 millió forint értékhatárig. Fontos, hogy itt a határidő a benyújtási kérelem leadásának az idejét jelöli!
A CSOK-támogatással vásárolt ingatlanoknál a 4%-os vagyonszerzési illetéke elengedésre kerül, ez a támogatás továbbra is elérhető marad.

Otthonfelújítási támogatás
Ez a gyermeket nevelő családok lakáscélú támogatása, mely a felújítási költségek felét, maximum 3 millió forintot fedez utólag – vissza lehet igényelni a pályázatban benyújított számlákkal -, ezt elég sokrétűen fel lehet használni, napelem-rendszer kiépítésére, korszerűsítésre, felújításra. Ez a támogatás is ez év végén fut ki, fontos odafigyelni arra, hogy utófinanszírozású, tehát a munkálatokat el kell végeztetni saját költségen, mely szintén időben telik, aki szeretne vele élni, annak tavasszal vagy nyáron érdemes cselekednie. A pályázat az utolsó kiállított számla keltétől számított 60 napig adható be.Babaváró hitel
A legtöbben lakáscélra használják fel, de szabadon felhasználható államilag kamattámogatott hitelről van szó, mely a születendő gyermekek számával válik egyre kedvezményesebbé, a felvehető maximális összeg 10 millió forint. Ezt a közkedvelt konstrukciót szintén kivezetik az év végén!

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!