Kiskedvenceink gyakorlatilag családtagként vannak jelen életünkben, de amellett hogy a mindennapok  vidám és legtöbbször stresszoldó részeivé válnak, bizony sok figyelmet is igényelnek, felelősség jár tartásukkal, hogy hosszú távon, biztonságosan velünk tudjanak maradni. A cikkben néhány olyan tippet gyűjtök össze, melyeket mindenképp érdemes betartani, ha háziállataink vannak!

1. Szökésbiztosság!
Kutyáknál – és most már sokszor macskák esetében is – fontos kérdés, hogy a ház vagy az udvar biztonságából ne tudjanak kimenni, felügyelet nélkül elszökni. A kerítés épsége, a kapu alatt lévő nagyobb nyílások elfedése mind elengedhetetlenek; hogy a kutyát az udvarban tartsuk. A macskáknál már kicsit nehezebb a helyzet, de léteznek olyan szökésgátló kiegészítők a kerítésre, melyek humánusan megakadályozzák, hogy cicánk elkóboroljon, mégis élvezheti a kintlétet.


2. Kényelem!

Legyenek meg a szabályok és a saját terek minden kedvencünk számára, sokan például nem engedik be őket például a hálószobákba, ezt már kiskoruktól kezdve tudatosítsuk bennük, hogy zavartalanok legyenek a mindennapok. Természetesen a nyugalomért cserébe kedvenceinknek is kellenek a megfelelően kialakított helyek: fekhely, etetőhely, jól elhelyezett macskaalom stb. 

3. Egészség!

Kedvenceink egészsége, orvosi felügyeletét is fontos megoldani, ha a kötelező oltásokon túl is lenne vizsgálandó probléma, akkor bizony ne az utolsó pillanatban kelljen kapkodni, hogy kihez és hova lehet vinni. A felelős állattartás alapja a kullancs- és bolhairtás elvégzése, a féregtelenítés is, melyekről mi magunk is tudunk gondoskodni.
Tipp: Ha várandósan macskát tartunk, akkor egy plusz vizsgálatot érdemes beiktatni a nagylaborok mellé, ez pedig a toxoplazmózis szűrésére vonatkozik, illetve  ilyenkor ne mi ürítsük a macskaalmot!


4. Gyerekek és a kiskedvencek!

A családi béke kulcsa, hogy a gyerekek és a kiskedvencek jól kijöjjenek egymással, a felelős állattartás és egy élőlényről történő gondoskodás megtanulása mind pozitív hozadéka egy családi kutyának vagy macskának. A gyerekek könnyebben megtanulhatják, hogy mit szabad és mit nem szabad tenni egy élőlénnyel, emellett szociális fejlettségük és érzékenységük is nagyban fejlődik. Mi pedig nyugodtak lehetünk, hogy biztonságban vannak egymás társaságban a család kisebb tagjai is.


5. Új otthon?Amikor új otthonba költözünk családunkkal, akkor bizony kell egy átállási időszak kedvenceinknek is, amíg megszokják a környéket és az új lakást. Ennek a stresszfaktorát csökkenthetjük, ha tudatosan előkészítjük a “terepet”, például többször kanyarodunk abba a városrészbe sétáltatás közben, illetve a költözés idején nincsenek jelen a négylábúak. Ilyenkor bízzuk őket olyan ember felügyeletére, akit már jól ismernek. Amikor pedig az új lakásba érkezünk, hagyjuk, hogy alaposan átvizslassák, körbeszagolják azt!

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!