A tavasz tökéletes időszak a felújításra, hiszen nincs se túl meleg, se túl hideg, így nem kell pluszban gondoskodnunk a hűtésről vagy a fűtésről a munkák ideje alatt. A cikkben összegyűjtöm, hogy mire érdemes figyelni a munkálatok megkezdése előtt, és mik azok a tevékenységek, amik eredményesen elvégezhetők ilyenkor!

A felújítás megkezdése előtt – Mire figyeljünk oda?
Talán a legfontosabb teendőnk, hogy listázzuk ki azokat a dolgokat/feladatokat, amelyeket szeretnénk megváltoztatni, elvégezni a lakáson. Egy ilyen feladatlista nem egy nap alatt fog összeállni, így akár az új év beköszöntekor érdemes nyitni egy papírlapot neki a faliújságon vagy a hűtő oldalán és menet közben feljegyezni ezeket.
Ha kész a listánk, akkor vessük össze az anyagi keretet, ha túl sok lenne a költség, és nem tudunk ennyit vállalni, akkor priorizáljunk a feladatok között. Majd a meglévő tevékenységekben állítsunk fel egy logikus sorrendet, mely a munkák gördülékeny egymásutániságára épül.
Utolsó lépésként pedig döntsük el, hogy magunk vágunk-e bele a “kalandba” vagy szakember segítségére is szükségünk lesz – ezt bizony érdemes jó előre kigondolni, hiszen a mesteremberek ilyenkor a legelfoglaltabbak.

Milyen munkákat érdemes tavasszal elvégezni?

Erre az egyszerű válasz az is lehetne, hogy gyakorlatilag bármilyet, hiszen a körülmények ideálisak (pl. hőmérséklet 10-25 fok között), jó időszak ez a külső szigetelésre, a nyilászáró cserék elvégzésére, a tető renoválására, de akár egy napelem rendszer telepítésére is.
Odabent a fűtéskorszerűsítés, a villanyvezetékek cseréje is megtörténhet, de frissíthetjük a falak színét is vagy cserélhetjük a burkolatokat.

Emellett vannak olyan munkák, melyek minden tavasszal elvégzendők, például a kerti fabútorok lakkozása, a korrózió elleni védelem festékkel, a kerítésfestés és tipikusan ez az időszaka a lomtalanításnak is.
A finanszírozás
Ha megújuló energiát szeretnénk használni és ehhez napelem rendszert telepítenénk házunkra, akkor érdemes becsatlakozni a lakossági napelem pályázatba, ha megfelelünk az előírásoknak. 2022-ben még kihasználhatjuk az Otthon Felújítási Támogatást is, mely a családok lakásfelújítását támogatja, emellett a Babaváró szabad felhasználású hitel is fordítható felújításra, korszerűsítésre.

A tavasz tehát igen kedvező időszak szinte minden építőipari munka elvégzésére, de akár a kisebb belső felújításokra is. Ha máskor nem, akkor a nagytakarítás és lomtalanítás elvégzése után biztosan látni fogjuk már, hogy minek érdemes nekilátnunk egy kisebb-nagyobb lakásfrissítéskor, így nyáron már a jól megérdemelt pihenésünket tölthetjük délután a hűvös kertben vagy a megújult beltérben.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!