2021-ben az otthonteremtési program kibővült az Otthonfelújítási Támogatással, amiből a megfelelően igazolt felújítási költségeinek felét – maximum 3 millió forintot – utólag visszafizet az állam – ha legalább egy gyermek van a családban vagy már úton van a legkisebb családtag. Ha pedig nincs elegendő önerőnk a felújításhoz, akkor a munkálatokra felvehetjük a kamattámogatott Otthonfelújítási Kölcsönt. Nézzük meg, hogy eddig hányan vették igénybe ezeket a kedvezményeket!

Mennyien vették igénybe az elmúlt évben?

88 ezer család igényelte az Otthonfelújítási Támogatást, melynek átlagösszege 1,6 millió forint volt. A folyósított támogatások összege 2021. december 31-ig meghaladta a 128 milliárd forintot, a kérelmek 42%-ánál volt szükség hiánypótlásra (pl. nem megfelelően kitöltött kérelem, a pontatlanul kitöltött számlaösszesítő, illetve vállalkozói szerződés, avagy a különféle dokumentumok: lakcímkártyák, számlák másolatának hiánya).
Az elutasított kérelmek leggyakoribb oka pedig a köztartozás-fennállás, illetve az ingatlan jogi helyzetének tisztázatlansága volt.

Mit érdemes tudni az Otthonfelújítási Támogatásról?

A számlákkal igazolt felújítási költségek igényelhetők vissza legfeljebb 50%-ban, maximum 3 millió forintig, tehát a legnagyobb támogatásösszeget, akkor tudjuk igénybe venni, ha 6 milliós felújítási összköltséget igazolunk. A támogatás fele-fele arányban vehető igénybe anyagköltségre, illetve munkadíjra.
A kérelmezőre vonatkozó legfontosabb kritériumok: legalább legalább egy 25 év alatti gyermeket nevel saját háztartásában, legalább egyéves tb-jogviszonnyal rendelkezik és nincs köztartozása. Az ingatlanra vonatkozó legfontosabb két feltétel, hogy lakásként vagy lakóházként/családi házként legyen nyilvántartva és az igénylő és/vagy kiskorú gyermeke legalább 50%-os tulajdonában van.


Mit érdemes tudni az Otthonfelújítási Hitelről?
Mivel a felújítást előre kell finanszíroznia a családnak, ezért beruházás költségeire és a támogatás megelőlegezésére kamattámogatott Otthonfelújítási Kölcsön is igénybe vehető. Ez fedezi a felújításhoz szükséges önerőt, a hitel 6 millió forintban lett maximalizálva, kamattámogatott, 3%-os kedvező kamatozás mellett igényelhető a pénzintézetekben. A hiteltermék maximális futamideje 10 év és később igénybe vett Otthonfelújítási Támogatás összege a hitelben előtörlesztésre kerül, ekkor ennek megfelelően csökken a havi törlesztőrészlet is.Fontos határidő!
A támogatást 2022 december 31-ig igényelhetjük, ez azt jelenti, hogy a pályázati anyagot addig kell leadni, fontos, hogy a legutolsó kiállított számla keltétől 60 naptári napon belül tegyük ezt meg, így lesz érvényes a kérelem. Tehát ebben az évben még bele tudunk vágni a felújításba, de év végéig le kell adnunk a támogatási kérelmet!

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!