A napjainkban népszerű – és 2022 év végével többségében kivezetésre vagy átalakításra kerülőállami otthonteremtési támogatások és kamattámogatott hitelek esetében bizony érdemes alaposan körbejárnunk, hogy minden személyi feltételnek megfelelünk-e az igényléshez. A cikkben a legfontosabb ilyen kritériumokat gyűjtöttem össze a Babaváró kölcsön, CSOK támogatás és Otthonfelújítási támogatás kapcsán!

A legalapvetőbb személyi feltételek
Több olyan feltétel is van, amiknek szinte mindegyik támogatott hitelterméknél vagy támogatásnál meg kell felelni, ilyen például:
– a negatív KHR,
– a köztartozás mentesség,
– a büntetlen előélet
– és a magyar állampolgárság.


TB-jogviszony
Bizonyos támogatások és kamattámogatott hitelek igénybevételéhez igazolni kell az elvárt idejű, megszakítás nélküli TB jogviszonyt. Ha együttes igénylőként adjuk be a papírokat, akkor általában elegendő ezt az egyik félnek igazolnia.
A Babaváró kölcsön esetében például az igényléskor az igénylő házastársak közül legalább egyiknek hároméves, folyamatos TB jogviszonya van. A CSOK-ot igénylők legalább egyikének 180 napos, 10 millió Ft összegű CSOK esetén 2 éves TB jogviszonnyal kell rendelkeznie. Míg az Otthonfelújítási támogatásnál 1 év társadalombiztosítási jogviszonyt kell igazolni. 


Házasság
A családtámogatási konstrukcióknáknál ez is felmerülhet feltételként, ha például Babaváró kölcsönt szeretnénk felvenni, akkor annak egyik feltétele, hogy kizárólag házaspárok igényelhetik, akiknek együttes igénylőként kell benyújtaniuk a kérelmet a szabad felhasználású kamattámogatott kölcsönre.
A CSOK támogatást igényelhetik élettársak, házastársak, valamint gyermeküket egyedül nevelő szülők is – ez függ attól, hogy jövőben vállalt vagy meglévő gyermekekről van-e szó. Az Otthonfelújítási támogatást pedig akár özvegy vagy egyedülálló szülők, esetleg gyámként megjelölt nagyszülők is igényelhetik.

ÉletkorA Babaváró kölcsön esetében a feleség életkora 18 és 41 év közötti intervallumban van meghatározva, hogy még tudjon gyermeket vállalni. CSOK támogatásnál meglévő gyermekek után igényelt támogatás esetén nem számít, hogy az igénylő hány éves, de jövőben születendő (vállalt) gyermek után igényelt támogatást csak házasok igényelhetnek, amennyiben az igényléskor legalább az egyik fél még nem töltötte be a 40. életévét. Az Otthonfelújítási támogatás esetében legalább egy 25. életévét be nem töltött gyermek azonos lakcímű nevelése a feltétel, de azok is igényelhetik a támogatást, akik egy 12. magzati hetét betöltött gyermeket várnak.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!