Az elmúlt évek tendenciája
A pandémia az élet majdnem minden területére valamilyen szinten hatással volt, nincs ez másképp a lakhatással sem. Európai viszonylatban azonban fontos megemlíteni, hogy a 2015-2019 közötti gazdasági fejlődés már a lakásárak emelkedő ütemében is megmutatkozott. Nőttek a nettó jövedelmek, ezzel lépést tartva pedig az ingatlanok vételi és bérlési ára is. A koronavírusjárvány azonban ugrásszerű emelkedést hozott, hiszen Csehországban, Luxemburgban, Portugáliában és Magyarországon több mint 50%-os árnövekedés volt tapasztalható az elmúlt időszakban. A legkisebb mozgás Olaszországban, Cipruson és Finnországban ment végbe, ott ez 10% alatt maradt.
Jól megfigyelhető az is, hogy egyes agglomerációk, térségek népszerűbbé váltak állandó lakhatásra, például a vízparti nyaralóhelyek, a hirtelen erősödő kereslet drasztikus árnövekedéshez vezetett (pl. Magyarországon a Balaton és környéke, Velencei-tó stb.).
Ennek okán az ingatlanpiaci kereslet is átalakulni látszik, mivel nagy terhet jelenthet egy saját lakás megvásárlása, így jelenleg a bérlakáspiac erősödik, de a nagy kereslet és szűkülő kínálat miatt a bérleti díjakban is árnövekedés figyelhető meg.

Mentőöv?
Természetesen az elszabaduló árakra az államok is reagáltak, több gazdasági mentőcsomagot bevezetve. Országunkban jelenleg is több családi lakhatást támogató hitelkonstrukció és támogatás elérhető. Ráadásul a Falusi CSOK igényelhetőségének az idejét is meghosszabbították 2022. december 31-ig. Emellett népszerű a CSOK támogatás, a kedvező kamatozású CSOK hitel és a szabadon felhasználható kamattámogatott Babaváró kölcsön is.
Elérhető a Zöld Otthon Program, melynek célja a zöld lakások iránti kereslet növelése, illetve ezen keresztül a kínálat élénkítése, mivel hosszú távon kiszámítható, kedvező kamattal rendelkező hitellel segíti a lakosság energiahatékony újlakás-vásárlását és -építését. De már meglévő otthonunk korszerűsítése, megújítása is lehetséges az Otthonfelújítási támogatással, melyhez a tőkét akár Otthonfelújítási hitellel is előfínanszirozhatjuk.

A legek
Meglepő, de a világ legdrágább lakóingatlana Mumbaiban található, több mint 300 milliárd forintnak megfelelő összegért épült, de értéke mára már a duplájára növekedett. Természetesen nem egy átlagos lakásról van szó: 27 emeletes, 162 férőhelyes garázzsal, de mindössze 5 ember lakik benne, viszont a kiszolgáló személyzet 600 fő körüli.
A világ legolcsóbb lakásai, amik teljes mértékben alkalmasak lakhatásra is, Ázsiában találhatók, sőt, befektetési szempontból Korea és Japán is igen olcsó, alulértékelt, hiszen az ottani ingatlanok néhány év múlva erős értéknövekedésének indulhatnak.

error: A tartalom a honlap tulajdonosának szellemi terméke!